avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua - legea violarii corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua - legea violarii corespondentei

Fratilor am intrebat si eu astazi daca stie cineva cv de legea violarii corespondentei??Se poate face plangere??
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Pînzaru , Avocat 15:44, 30 Ianuarie 2017
Art. 302 din Codul penal

Violarea secretului corespondenţei

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(6) Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(7) Pentru faptele prevăzute la alin. (1), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divulgarea corespondentei MihaelaaC73 MihaelaaC73 Bună ziua. Exista o lege care interzice divulgarea corespondentei purtate cu o alta persoana? In speta, o persoana doreste sa arate corespondenta purtata ... (vezi toată discuția)
Violare cont facebook ContSters301939 ContSters301939 Buna ziua.As dori sa stiu daca cineva depune o plangere in contextul ca eu am intrat pe contul de facebook al persoanei respective se poate ajunge undeva ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ambientala adrianpaul169 adrianpaul169 buna-seara,as vrea sa aflu daca o inregistrare ambientala facuta de un individ oarecare cu telefonul este legala;adica daca 2 indivizi stau la povesti si unul ... (vezi toată discuția)