avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Divulgarea corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Divulgarea corespondentei

Bună ziua.

Exista o lege care interzice divulgarea corespondentei purtate cu o alta persoana? In speta, o persoana doreste sa arate corespondenta purtata intre ea si mine, către un tert.
Cel mai recent răspuns: Avocat Iofcea Maria-Cristina , Avocat 11:52, 29 Martie 2022
Art. 302. Violarea secretului corespondenţei

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(6) Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(7) Pentru faptele prevăzute la alin. (1), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Aceste dispozitii se aplica si pentru discutiile purtate pe retelele de socializare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - legea violarii corespondentei Mariana Dina Mariana Dina Fratilor am intrebat si eu astazi daca stie cineva cv de legea violarii corespondentei??Se poate face plangere?? (vezi toată discuția)
Violare cont facebook ContSters301939 ContSters301939 Buna ziua.As dori sa stiu daca cineva depune o plangere in contextul ca eu am intrat pe contul de facebook al persoanei respective se poate ajunge undeva ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ambientala adrianpaul169 adrianpaul169 buna-seara,as vrea sa aflu daca o inregistrare ambientala facuta de un individ oarecare cu telefonul este legala;adica daca 2 indivizi stau la povesti si unul ... (vezi toată discuția)