avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna la cumulul de functii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna la cumulul de functii

Fiti draguti, am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Scrie undeva, in legislatia romaneasca, faptul ca un salariat care cumuleaza doua functii beneficiaza de concediu de odihna numai la locul de munca unde are functia de baza, iar la celalalt loc de munca are dreptul numai la concediu fara plata? Mie, personal, mi se pare o aberatie pentru ca, mergand pe aceasta logica, inseamna ca cel care cumuleaza mai multe functii nu poate avea niciodata concediu de odihna. In Codul Muncii n-am gasit absolut nimic in acest sens. Dimpotriva, salariatul beneficiaza de toate drepturile proportional cu numarul de ore lucrate. Si concediul de odihna este un drept, nu? Astept un raspuns urgent si va multumesc anticipat.
In primul rand, HG250/1992, dupa cum scrie si in titlul acesteia, se aplica salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare. In al doilea rand,
art. 298 al Legii 53/2003 prevede:
Art. 298.
(1) Prezentul cod intră în vigoare la data de 1 martie 2003.
(2) Pe data intrării în vigoare a prezentului cod se abrogă:
[....]
- orice alte dispoziţii contrare.
1. Nu va faceti griji, aveti dreptate, legea este de partea dvs.!
2. Asteptati raspunsul de la ITM si ne spuneti si noua.
3. Spuneti-i angajatorului ca-l dati in judecata.
HOTÃRÂRE Nr. 250 din 8 mai 1992 *** Republicată
privind concediul de odihna şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publica, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare
ART. 3
(1) Salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de baza, cu o normă întreaga, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihna plătit numai de la unitatea în care au funcţia de baza. Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plata pentru zilele de concediu de odihna primite de la cealaltă unitate.
(2) Salariaţii care sunt încadraţi cu jumătate de norma la două unităţi au dreptul la concediu de odihna la ambele unităţi, proporţional cu timpul lucrat.
(3) Salariaţii care cumulează, la unităţi diferite, fracţiuni de norma care depăşesc o normă întreaga, îşi aleg unităţile de la care beneficiază de concediu de odihna, în aşa fel încât drepturile cuvenite potrivit acestuia sa nu depăşească pe cele cuvenite salariaţilor încadraţi cu o normă întreaga.
codul muncii reglementeaza clar situatia aveti dreptul la concediu de odihna platit la ambele societati.
Codul muncii:
Art.35.- (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Art.131.- (1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Art.132.- (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Art.139.- (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
Art.140.- (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Alte discuții în legătură

Preot angajat la cumul- zile concediu de odihna scoalahomocea scoalahomocea Am urmatoarea problema la o scoala. Preotul este incadrat la cumul, avand 9 ore in incadrare(0,50 norma). Conform normelor metodologice nr. 34.232/9.06.1998 ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pt.pensionari in activitate valih valih Un profesor pensionar din invatamantul preuniversitar poate beneficia de concediul de odihna si cum se calculeaza? Deasemenea o educatoare care a lucrat in ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pentru angajat in cazul a 2 contracte de munca elisa_2000 elisa_2000 Buna ziua O lamurire va rog. In cazul in care am angajat pe norma de 4 ore/zi, iar angajatul mai are un contract de munca la alta institutie cu program de 8 ... (vezi toată discuția)