avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... cand poate fi efectuata o expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

cand poate fi efectuata o expertiza judiciara

Speta: Accident mortal de circulatie. Victima singura in autoturism (autoaccidentare - alte autovehicule, persoane nu au mai fost implicate in accident). Se dispune N.U.P., solutie confirmata de parchet. Se contesta solutia de familia victimei.
Familia victimei efectueaza o expertiza extrajudiciara. Se redeschide dosarul.
Poate fi efectuata de organele de cercetare penala ale politiei o expertiza tehnica auto fara inceperea urmaririi penale? Cum se poate efectua o astfel de expertiza?
Multumesc!
Mihaita Catalin
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:07, 10 Septembrie 2009
Poate, atata vreme cat este vorba de un eveniment rutier cu consecinte grave pentru a se stabili imprejurarile in care s-a produs!
Raspunsul este simplu: a avut loc redeschiderea cercetarilor.
Astfel, in temeiul art. 270 alin. 1 lit. c C.pr.pen., urmarirea penala este reluata in caz de redeschidere a urmaririi penale.
Art. 273. - (1) Redeschiderea urmăririi penale în cazul în care s-a dispus încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire are loc dacă ulterior se constată că nu a existat în fapt cazul care a determinat luarea acestor măsuri sau că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia încetarea sau scoaterea de sub urmărire.
(11) Redeschiderea urmăririi penale are loc, de asemenea, când judecătorul, potrivit art. 278 ind. 1, a admis plângerea împotriva ordonanţei sau, după caz, a rezoluţiei procurorului de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale ori de clasare şi a trimis cauza procurorului în vederea redeschiderii u.p. În cazul în care instanţa, potrivit art. 278 ind. 1, a admis plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi a trimis cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale, acesta dispune începerea urmăririi în condiţiile prevăzute de lege. Dispoz. instanţei sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală, sub aspectul faptelor şi împrejurărilor ce urmează a fi constatate şi a mijloacelor de probă indicate.
(12) În cazurile prevăzute în alin. 1 şi 1 ind.1, dacă se consideră pe baza datelor din dosar că se justifică luarea unei măsuri preventive, procurorul procedează potrivit art. 233 sau 236, care se aplică în mod corespunzător. În ordonanţa prin care s-a dispus reluarea urmăririi penale, se face menţiune cu privire la luarea acestor măsuri.
(2) Redeschiderea urmăririi penale se dispune de procuror prin ordonanţă.
;)
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Daca s-a dispus N.U.P., si solutia a fost confirmata de parchet, iar la contestarea acestei solutii de familia victimei, s-a dispus de instanta redeschiderea urmaririi penale, procedati ca in cazul art 273 Cpp.
"Art. 273. - (1) Redeschiderea urmăririi penale în cazul în care s-a dispus încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire".
Deci, se va IUP "in rem", pentru fapta (AN), se vor relua cercetarile, inclusiv dispunerea unei expertize tehnice auto.
Succes!
Ma mira solutia de NUP fara efectuarea unei expertize tehnice avandu-se in vedere ca este vorba de un accident mortal de circulatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere redeschiderea u.p? safuhhhh safuhhhh Intr-un caz cu plangere prealabila... sa zicem lovire si alte violente. Daca detin probe noi pot cere redeschiderea U.P. Bun... e o problema daca detineam ... (vezi toată discuția)
Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Non bis in idem ? studdent studdent Urmare a plangerii impotriva rezolutiei NUP, curtea de apel dispune procuraturii inceperea urmarii penale. Urmeaza iarasi o rezolutie NUP si plangerea ... (vezi toată discuția)