avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de prescriptie actiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de prescriptie actiune

Buna ziua,
vreu sa va intreb daca exista un termen de prescriptie in cazul unui contract de intretinere, daca exista un termen dupa care cineva nu mai poate ataca contractul respectiv. Si daca exista, acesta incepe de la data incheierii actului sau de la data decesului persoanei intretinute?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eu_blitz , utilizator 12:08, 8 Februarie 2017
Buna ziua.
In concret, la cine/ce va referiti cand intrebati daca poate fi atacat acest contract?

Va indic mai jos doua articole din Codului Civil, posibil relevante in situatia dvs.(spun posibil, intrucat nu inteleg in concret la ce va referiti)

Contractul de întreţinere
Art. 2260
Cazul special de revocare
(1) Contractul de întreţinere este revocabil în folosul persoanelor cărora creditorul întreţinerii le datorează alimente în temeiul legii dacă, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare îndeplinirii obligaţiei de a asigura alimentele.
(2) Revocarea poate fi cerută chiar dacă nu există fraudă din partea debitorului întreţinerii şi indiferent de momentul încheierii contractului de întreţinere.
(3) În loc să dispună revocarea contractului, instanţa de judecată poate, chiar şi din oficiu, însă numai cu acordul debitorului întreţinerii, să îl oblige pe acesta să asigure alimente persoanelor faţă de care creditorul are o astfel de obligaţie legală, fără ca în acest mod să fie diminuate prestaţiile datorate creditorului întreţinerii.

Contractul de întreţinere
Art. 2263
Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).
multumesc pentru raspuns, ma refeream la fiica persoanei pe care am intretinut-o, cat timp poate sa ceara revocarea contractului? Precizez ca la incheiera contractului am avut nevoie si de expertiza de la INML ca are discernamant.
Ma poate ajuta cineva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare cu clauze de uzufruct si intretinere ... Anca46 Anca46 contractului de vanzare cumparare cu clauze de uzufruct si intretinere poate fi atacat de catre sora mea? Suntem 2 frati iar mama se afla in intretinerea mea ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere r0ssanna r0ssanna Eu am ctr de intretinere cu sotul la un batran, eu avand grija de el, am divortat intre timp, fostul sot va mai avea vreun drept la bunurile batranului dupa ... (vezi toată discuția)
Obligatia baneasca de intretinere. ContSters280604 ContSters280604 Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu. Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu ... (vezi toată discuția)