avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia baneasca de intretinere.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia baneasca de intretinere.

Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu.
Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu mine si cere transformarea obligatiei de intretinere in obligatie baneasca.
Intrebarea este daca eu a mostenitor al tatatui sunt obligat la contributia baneasca, mama fiind pensionara cu posibilitati financiare reduse, si care ar fi temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:08, 14 Februarie 2013
Buna ziua!

In ipoteza în care părțile stipulează expres în contract că prestațiile de întreținere urmează să fie executate doar de către debitorul obligației, fără intermedierea altor persoane și fără ca obligația să poată fi transmisă pe calea moștenirii, caracterul intuituu personae al contractului este strict, ceea ce înseamnă că întreținerea nu poate fi prestată decât de către debitorul întreținerii.

Dacă însă nu sunt prevăzute în contract astfel de clauze, obligația asumată de debitorul întreținerii se transmite moștenitorilor acestuia, care au acceptat succesiunea.

Jurisprudenta a statuat insa ca, in situatia in care obligatia de intretinere a fost asumata pentru intreaga durata a vietii intretinutului, insa intretinatorul moare inaintea acestuia si intretinutul nu este de acord cu prestarea in continuare a intretinerii de catre succesorii intretinatorului, contractul se desfiinteaza.

Pe de alta parte, pentru transformarea obligației de întreținere în prestație băneasca este necesar acordul partilor.

De asemenea, indivizibilitatea pasiva a obligatiei de intretinere face ca aceasta sa se considere indeplinita chiar daca n-au participat toti debitorii la indeplinirea ei.

Existand un refuz din partea creditorului obligatiei de a primi intretinerea, e foarte posibil ca doar instanta sa fie in masura sa solutioneze conflictul.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Mai jos, reglementarea materiei in codul civil>

Cap. XVIII
Contractul de întreţinere

Art. 2.254 - Noţiune
(1) Prin contractul de întreţinere o parte se obligă să efectueze în folosul celeilalte părţi sau al unui anumit terţ prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii pentru o anumită durată.
(2) Dacă prin contract nu s-a prevăzut durata întreţinerii ori s-a prevăzut numai caracterul viager al acesteia, atunci întreţinerea se datorează pentru toată durata vieţii creditorului întreţinerii.
Art. 2.255 - Forma contractului
Contractul de întreţinere se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Art. 2.256 - Aplicarea regulilor de la renta viageră
(1) Dispoziţiile art. 2.243 - 2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) şi art. 2.252 se aplică în mod corespunzător şi contractului de întreţinere.
(2) În lipsa unei stipulaţii contrare, obligaţia de întreţinere este indivizibilă atât în privinţa creditorilor, cât şi în privinţa debitorilor.
Art. 2.257 - Întinderea obligaţiei de întreţinere
(1) Debitorul întreţinerii datorează creditorului prestaţii stabilite în mod echitabil ţinându-se seama de valoarea capitalului şi de condiţia socială anterioară a creditorului.
(2) Debitorul este obligat în special să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, menaj, precum şi folosinţa unei locuinţe corespunzătoare. Întreţinerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile şi cheltuielile necesare în caz de boală.
(3) În cazul în care întreţinerea are caracter viager sau atunci când creditorul decedează în cursul duratei contractului, debitorul are obligaţia să îl înmormânteze.
(4) Întreţinerea continuă a fi datorată în aceeaşi măsură chiar dacă, în cursul executării contractului, bunul care a constituit capitalul a pierit total sau parţial ori şi-a diminuat valoarea, dintr-o cauză pentru care creditorul întreţinerii nu este ţinut să răspundă.
(5) Clauza prin care creditorul întreţinerii se obligă la prestarea unor servicii este considerată nescrisă.
Art. 2.258 - Caracterul incesibil şi insesizabil al întreţinerii
Drepturile creditorului întreţinerii nu pot fi cedate sau supuse urmăririi.
Art. 2.259 - Protecţia creditorilor părţilor
Caracterul personal al contractului de întreţinere nu poate fi invocat de părţi pentru a se opune acţiunii în revocarea contractului sau acţiunii oblice introduse pentru executarea sa.
Art. 2.260 - Cazul special de revocare
(1) Contractul de întreţinere este revocabil în folosul persoanelor cărora creditorul întreţinerii le datorează alimente în temeiul legii dacă, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare îndeplinirii obligaţiei de a asigura alimentele.
(2) Revocarea poate fi cerută chiar dacă nu există fraudă din partea debitorului întreţinerii şi indiferent de momentul încheierii contractului de întreţinere.
(3) În loc să dispună revocarea contractului, instanţa de judecată poate, chiar şi din oficiu, însă numai cu acordul debitorului întreţinerii, să îl oblige pe acesta să asigure alimente persoanelor faţă de care creditorul are o astfel de obligaţie legală, fără ca în acest mod să fie diminuate prestaţiile datorate creditorului întreţinerii.
Art. 2.261 - Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.
(2) Atunci când prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre părţi, instanţa va majora sau, după caz, diminua cuantumul sumei de bani care înlocuieşte prestaţia de întreţinere.
Art. 2.262 - Regulile aplicabile în cazul înlocuirii întreţinerii prin rentă
(1) În toate cazurile în care întreţinerea a fost înlocuită potrivit prevederilor art. 2.261 devin aplicabile dispoziţiile care reglementează contractul de rentă viageră.
(2) Cu toate acestea, dacă prin contractul de întreţinere nu s-a convenit altfel, obligaţia de plată a rentei rămâne indivizibilă între debitori.
Art. 2.263 - Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).
Cînd a fost încheiat contractul? Prevederile NCC sunt aplicabile doar contractelor încheiate după intrarea lui în vigoare. Contractele anterioare sunt supuse regulilor pentru contractele nenumite.

Asta, dacă avem în vedere prevederile art.3 din L.nr.71 din 2011:

Art. 3
Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.


Pe de altă parte, raportat la speţă, mai există prevedereile art.5 din aceeaşi lege. Interpretabile.

Oricum, atîta vreme cît celălalt debitor al obligaţiei de întreţinere (soţia decedatului) este în viaţă, nu se poate prune problema imposibilităţii prestării întreţinerii şi, cu atît mai puţin, aceea a transformării întreţinerii în rentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare cu clauze de uzufruct si intretinere ... Anca46 Anca46 contractului de vanzare cumparare cu clauze de uzufruct si intretinere poate fi atacat de catre sora mea? Suntem 2 frati iar mama se afla in intretinerea mea ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie actiune eu_blitz eu_blitz Buna ziua, vreu sa va intreb daca exista un termen de prescriptie in cazul unui contract de intretinere, daca exista un termen dupa care cineva nu mai poate ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)