avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sănătatea în munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sănătatea în munca

M-am imbolnavit la actualul loc de munca,vor ca eu sa plec.cum pot sa ma apăr?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:07, 1 Februarie 2017
Imbolnavirea dvs. la locul de munca trebuie anuntata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii prin completarea formularului BP1 si confirmata prin formularul BP2 completat de catre Directia judeteana de sanatate (in urma efectuarii unei cercetari si a intocmirii unui dosar de cercetare) pentru inregistrarea de catre firma a bolii profesionale.
Daca s-a inregistrat boala profesionala beneficiati de drepturi conform prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma se pot prevedea ajutoare materiale pentru victimele AM si a BP.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei (daca detineti documente certe - documente medicale, formularul BP2, PV de cercetare evenimente produse in urma carora s-a declansat boala profesionala, buletine de determinare de noxe, etc.) si sa solicitati daune materiale si/ sau daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)
Boli profesionale Dori29 Dori29 Buna Am lucrat in armata 6 ani in perioada asta am tras cu mai multe tipuri de arme fara nici o protectie inpotriva sunetului in urma caruia am o pierdere a ... (vezi toată discuția)
Compensații după eliberarea bp2 asomesan asomesan Beneficiez de pensie de invaliditate gr III din data de 10 octombrie 2017. Astăzi am primit și BP2 prin care s-a declarat boala profesionala, începând cu ... (vezi toată discuția)