avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la contractul de munca

Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea tuturor etapelor premergatoare, am incheiat cu fiecare salariat un act aditional la contractul individual de munca in care am trecut clauze precum: 1.in cazul absentarii nemotivate... se va retine din salariu suma de.... 2. Parasirea locului de munca fara preaviz duce la retinerea din salariu a sumei de.... s.a. Inspectorii de munca au spus ca nu este legal acel act aditional pentru ca este inuman . Dumneavoastra ce parere aveti? Eu am incheiat acel act din dorinta de a obliga salariatul sa fie corect, sa nu lipseasca nemotivat sau daca nu mai vrea sa lucreze la mine sa ma anunte etc.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:04, 10 Septembrie 2009
Actul nu este legal pentru ca ... nu este legal. Se poate retine din salar numai pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Va propun sa reformulati clauzele enuntand "in cazul X, dovedit prin Y (pontaj, de exemplu) salariatul se obliga la plata sumei Z in termen de 30 de zile". Acelasi efect si fara retineri din salar.
aceste clauze trebuie sa faca parte din regulamentul intern al unitatii. nu se incheie acte aditional ptr asa ceva.

dar aceste prevederi nu pot fi formulate cu "se retine din salariu".
nu puteti sa faceti retineri salariale fara hotarare judecatoreasca.

prevederile le puteti trece la cap. "Sanctiuni disciplinare". adica sa detaliati acolo ptr ce se da avertisment scris, sau reducerea salariului cu 5-10% pe 1-3 luni.

asta ptr ca, in caz de incalcare a lor, comisia de cercetare disciplinara sa aiba baza legala ptr a propune o astfel de sanctiune (adica cea de reducere salariu)

in rest... nu se intocmesc acte aditionale decat ptr modificari ale elementelor cuprinse in CIM: functie, loc de munca, durata contract, salariu, etc.
Din moment ce salariatul semneaza actul aditional , consimte la plata acelor sume de bani;chiar daca Codul Muncii prevede ce spui tu .
Asa inteleg si eu. Daca inainte de a semna contractul individual de munca eu ii aduc la cunostinta prevederile acestui act aditional si el este de acord si il semneaza apoi de ce nu este valabil? Care sunt reglementarile legale care imi interzic sa inchei un asemenea act?
Nu se pune la indoiala, ca salariatul consimte cu plata sumelor respective. Problema celor de la ITM ar fi, de fapt formularea (adica expresia retinere, se retine). In rest, daca insa exista un regulament interior in aceste sens (fara verbul a retine), iar toti semneaza o declaratie, ca au luat la cunostinta continutul regulamentului interior -- atunci nu trebuie sa exista nici o problema.

In cazul de fata va propun calea regulamentului interior (dupa ce am aflat, ca un act aditional nu se poate folosi la asa ceva) impreuna cu declaratiile semnate de angajati -- merge si fara ITM.

Alte discuții în legătură

Plata salariu proportional cu timpul lucrat didi_06 didi_06 Am un salariat care nu respecta timpul normal de lucru. In cursul unei luni pot sa il platesc cat timp (ore) a prestat fara ca acest lucru sa fie considerata ... (vezi toată discuția)
act aditional la contractul de munca reludd reludd Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)