avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit teren intravilan
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit teren intravilan

Buna ziua.Am o nelamurire referitoare la plata impozitului pe teren intravilan persoana fizica,teren detinut in comun cu sotul, fara a fi delimitate cote parti,cum se stabileste impozitul avand in vedere prevederile articolului 465 alin.2-5 din Ledea 227/2015.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ghsilvana , utilizator 20:42, 21 Februarie 2017
Pentru un bun dobândit în timpul căsătoriei, fiecare soț deține o cotă de 50% din bunul respectiv, dacă actul de proprietate nu prevede cote distincte.
Potrivit punctului 69, (1), b) din normele de aplicare ale art.463, cod fiscal:
[ link extern ]

69. (1) Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele:

b) În cazul în care cotele-părți din dreptul de proprietate asupra terenului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează impozitul corespunzător cotei-părți deținute.
Buna seara,

Am si eu aceeasi nelamurire ca si doamna Martita.
Am tot citit si intrebat si tot nu reusesc sa inteleg, poate reusiti dv sa ma lamuriti si pe mine, va rog frumos.

Dv ati spus ca pentru un bun dobandit in timpul casatoriei fiecaruia dintre soti ii revine 50% din bunul respectiv, daca actul de proprietate nu prevede cote distincte, perfect de acord cu dv.

Insa nelamurirea mea (cred ca si a doamnei Martita), vine de la modul in care este interpretata atat legea, cat si metoda de calcul aplicata de cei de la impozite si taxe locale.

Am urmatoarea situatie:
- X impreuna cu Z cumpara o suprafata de teren intravilan de 1000 m2 in indiviziune si cote parti egale de cate 1/2, respectiv 500 m2 pentru fiecare.
- X este casatorit, in sensul ca bunul dobandit este bun comun in devalmasie cu Y , Z nefiind casatorit.
- Ajunsi la ghiseu pentru a plati impozitul am ramas surprinsi deoarece Z avea de plata pentru partea sa de 50% din teren suma de aprox 150 ron, iar X si Y fiecare cate aprox 140 ron, adica aproape dublu pentru aceeasi suprafata de teren.
Doamna de la ghiseu ne-a invocat prevederile articolului 465 alin.2-5 din Ledea 227/2015, ca ar fi ca si suprafata pana in 400 m2/persoana si ca tariful este diferit.

Nu inteleg de ce s-a dispus calcularea separata pentru X si Y, sot si sotie, atribuindu-se fiecaruia cate 25% din teren, respectiv 250 m2/persoana daca in contractul de vanzare-cumparare este stipulat ca bunul dobandit este bun comun in devalmasie. Nu ar fi fost normal sa se calculeze impozitul pe toata suprafata detinuta in comun, adica 500 m2 si apoi sa se faca impartirea la 2?

Eu asa inteleg din acest articol 69:

69. (1) Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele:

a) cotele-părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărțirii impozitului datorat pentru ÎNTREGUL TEREN;

Va multumesc frumos si sper sa ma elucidati.
O seara frumoasa.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren intravilan 2016 datorat de soti marius_C_B marius_C_B Buna ziua! Poate puteti lamuri cum se calculeaza si cum se stabileste datoria fiscala atunci cand un teren este detinut in coproprietate de soti (cote ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit teren intravilan arabil mdhritcu mdhritcu Buna seara. Am achizitionat recent un teren de 471mp in intravilanul municipiului Constanta. Pe contractul de vanzare-cumparare apar 2 proprietari, sotia mea ... (vezi toată discuția)
Impozit teren agricol intravilan dublat octavian17 octavian17 Impreuna cu sotia am un teren agricol intravilan de 800mp. Incepand cu 2016 pentru primii 400 metri impozitul s-a calculat ca pentru teren constructii. Acum ... (vezi toată discuția)