avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taierea unui nuc pe proprietate privata la notificarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taierea unui nuc pe proprietate privata la notificarea unui vecin .

Am achizitionat o proprietate care are un nuc situat la o distanta de 1,20 m fata de gardul vecinului .Acesta m-a notificat sa-l scot din radacini.Atunci cand el a confectionat gardul nucul era deja acolo mai inainte de confectionarea gardului era un singur lot si distanta pana la gardul celuilalt vecin fiind de 30 m.Prin lotizare a rezultat aceasta distanta .Intrebarea este daca in aceste conditii pot da curs notificarii lui fara a obtine o autorizatie de taiere ?
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 05:56, 9 Februarie 2017

Nu vă recomand taierea nucului fără autorizaţie pentru că, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Tăierea nucilor şi castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizaţiei-model prevăzute în anexa nr. 3 din Legea nr. 348 din 10 iulie 2003 a pomiculturii.
cu toate astea instanta a hotarat a ma obliga la taierea acestuia fara autorizatie ,mentionez ca varsta acestui nuc este de cca 17 ani.
Normele metodologice de aplicare a Legeii pomiculturii prevăd anumite criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii nucilor.
Acestea sunt:

a)plantatia nu se justifica din punct de vedere economic, prezentând goluri si pomi uscati în proportie de peste 60 %;
b)plantatia este amplasata pe traseul unei autostrazi sau al altui obiectiv de importanta nationala;
c)nucii si castanii razleti pot fi defrisati daca prezinta coroana uscata în proportie de 70 %;
d)daca sunt amplasati în perimetrul construibil al unui obiectiv de importanta strategica.

Puţin probabil că motivarea instanţei are la bază criteriile de mai sus, iar faptul că veciunul dvs. a obţinut o sentinţă favorabilă prin care vă obligă să taiţi nucul, sunteţi obligat la executarea ei, indiferent dacă hotărârea judecătorească are la bază o prevedere legală sau nu.

Vă recomand să vă adesaţi direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene printr-o cerere în vederea tăierii nucului motivată de hotărârea/sentinţa judecătoresască.

Sentinta nu este definitiva credeti ca are rost sa fac recurs ?
Paraschiv197008 a scris:

Sentinta nu este definitiva credeti ca are rost sa fac recurs ?


Este obtiunea dvs. functie de afectiunea pe care o aveti fata de nuc sau fata de vecin.
Eu as prefera o buna vecinatate pentru ca e posibil sa urmeaze noi si noi sicane.

Daca v-ati hotarat sa faceti recurs, va sugerez sa motivati faptul ca taierea nu se incadreaza in criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii.
Eventual, pana la intarea in primul termen de judecata, sa aveti si punctul de vedere scris al direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
Vedeti si Legea pomiculturii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taiere nuc Diana.F Diana.F Buna ziua. Avem in curtea casei un nuc, plantat de tatal meu, care impinge un perete al terasei, cu pericol de daramare. Am nevoie de autorizatie pentru taiere? (vezi toată discuția)
Taierea unui nuc de pe proprietate privata mariapopescu mariapopescu Pentru taierea unui nuc crescut razlet pe proprietate privata este nevoie de autorizatie? Legea din 2008 care completeaza legea pomiculturii din 2003 ce ... (vezi toată discuția)
Cum pot să protejez un nuc de tăierea crengilor? PETRE17 PETRE17 Bună seara.Am un pom mai precis un nuc plantat de mama mea în 2013 în fața boxei mele de lemne,pomul nu atinge linile de curent,crengile nu sunt pe boxa ... (vezi toată discuția)