avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxe noi?!ptr procesul partaj...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxe noi?!ptr procesul partaj...

M-ar interesa sa stiu care sunt taxele (actualizate)ce trebuiesc platite ptr un proces de partaj(mentionez ca bunurile se impart in mod egal)....aceste taxe sunt fixe sau se stabilesc in functie de valoarea bunurilor?...pe parcursul partajului,cum se stabileste valoarea bunurilori ce vor fi impartite?exista un evaluator?daca da,cam care ar fi valoarea serviciilor prestate?(de ex ptr 2 imobile si un teren)...pun aceste intrebari,fiindca mi-au fost vehiculate taxe de ordinul zecilor de mii de euro,desi valoarea acestor bunuri nu este f mare...in cazul unui credit contactat in comun,cum se procedeaza,daca fostul partener nu doreste sa-l preia? cu multumiri anticipate ptr atentia acordata....
si de unde pot afla aceste taxe?este ceea ce ma intereseaza....
Prin OUG nr. 212/4.12.2008 s-a modificat si completat Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Astfel, daca inainte de modificare, taxa pentru un proces de partaj era de 19 lei, acum, potrivit art. 2 ind. 1 lit. c, stabilirea calitatii de mostenitor: 50 lei/mostenitor, stabilirea masei succesorale - 3% la valoarea masei succesorale; daca impartiti bunurile prin buna intelegere, nu mai este nevoie de nicio expertixa, deci veti achita doar ce v-am aratat anterior.
nu am cunostinte in domeniul juridic si din pacate, nu am inteles f clar la ce va referiti(mostenitori,masa succesorala-nu este cazul meu!)...dar revin cu mentiunea ca este proces de partaj rezultat in urma divortului....din moment ce ajungem in instanta,este clar ca una din parti nu se vrea acolo-adica sotul,in cazul meu....eu doresc ceea ce mi se cuvine,adica jumatate din ceea ce avem.....si ma interesa valoarea unor taxe sau eventual de unde le pot afla....voiam mai multe lamuriri ptr a sti daca imi permit aceste taxe...
In caz de divort, taxa partaj bunuri comune este de 3% din valoarea masei partajabile. Valoarea masei partajabile va fi stabilita in urma expertizelor ce se vor efectua in cauza: bunuri mobile, bunuri imobile. Daca o parte contesta bunurile de impartit, taxa judiciara de timbru se va plati de titularul cererii la valoarea contestata.valoarea. Deci, atunci cand introduceti cererea la instanta de partaj bunuri comune, platiti initial 3% din cat apreciati dvs. ca valoareaza bunurile care urmeaza a fi impartite. Daca sotul va contesta aceste bunuri de impartit, el va plati la valoarea contestata. Imi cer scuze, initial am crezut ca este vorba despre un partaj succesoral!
multumesc frumos ptr raspuns.....ce se intampla daca el nu doreste sa preia singur un credit pe care a insistat sa il facem?...de aici vine marea problema...din pacate,nu am posibilitate de a sustine jumatate din acest credit...exista vreo modalitate(juridic vorbind) de a-l convinge?

Alte discuții în legătură

Cine preia creditul sotului daca acesta a fost contractat inainte de casatorie? minouche minouche Sotul meu a decedat.Are doua credite neachitate contractate inainte de casatorie.Are 2 copii din alta casatorie mostenitori.Avem 2 imobile in comun cumpmarate ... (vezi toată discuția)
Partaj, credit cu ipoteca octaviaescu octaviaescu Buna ziua Am divortat de sotul meu la notar, acum ramane de rezolvat problema partajului....de fapt singurul lucru care ne leaga este creditul garantat cu ... (vezi toată discuția)
Partajul judiciar - nuante leslie leslie In cazul in care sotul si sotia au cumparat/construit in timpul casatoriei un teren+ vila la tara si doua garsoniere in oras, date in folosinta copiilor, toate ... (vezi toată discuția)