avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratori de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratori de bloc

Buna ziua,

s-a pus in vigoare si de cand, propunerea legislativa prin care administratorii comunica chiriasii din bloc?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 15:36, 22 Februarie 2017
Comunica unde, cu cine, in ce fel? Fiti mai explicita, va rog!
De foarte curand am primit de la ANAF IASI o notificare prin care ni se atrage atentia (as. prop.) ca in scopul imbunatatirii colectarii de impozite pentru apartamentele inchiriate, trebuie sa informam toti proprietarii aflati in aceasta situatie ca este necesar ca acestia sa incheie contracte de inchiriere, vizate la ANAF - fix in scopul achitarii impozitului si a contributiilor pe venit.
Asta este tot, deocamdata, insa sunt convins ca au sa inceapa sa trimita inspectorii pe "teren" si unde sa vina decat la as. prop.? Poate ca mai vin si la pont, insa aceste situatii sunt rare.
Personal m-am conformat si am intocmit un mic rezumat pe care l-am afisat la avizier.

Asadar, nu este vorba despre vreo propunere legislativa, insa mai stii?
Dle Adam Grecu, in notificare erau trecute si sanctiunile in cazul in care nu va conformati sa informati proprietarii despre "dorinta" ANAF-ului?
Parerea mea este ca asociatiile de proprietari nu sunt in subordinea ANAF si nu au nicio atributie in urmarirea, verificarea si informarea proprietarilor referitor la contractele de inchiriere.
Drept sa spun nu cunosc temeiul legal in baza caruia ANAF-ul are autoritatea verificarii in teren a contractelor de proprietate si de inchiriere.

Am googalit putin si am gasit cate ceva despre actiunea ANAF
[ link extern ]
Eu citisem acum cateva saptamani, ca exact cu scopul colectarii impozitelor, aministratorii vor trebui sa anunte ANAF - la cerere - daca si unde sunt chiriasi in blocul pe care il administreaza
Era o propunere legislativa in acest sens - cred ca de modificare a Codului Fiscal, insa nu mai stiu nimic in acest sens si de aceea am lansat intrebarea.

Pentru ca am fost intrebat - ce pot eu sa va spun? Si la noi com. ex. a intocmit un anunt, cam in genul celui din articol, sa informam poporul...
Stiti cum este? Afara ninge de rupe. Ei, imediat as. prop. trebuie sa mobilizeze proprietarii sa-si curete aleile de zapada si gheata (este o HCL in acest sens). Cine iese de buna voie? Nimeni, insa noi cei de la asociatie, ce facem? Un anunt, ca trebuie sa iesim, bla, bla..., pe care personal tre' sa-l afisez. Vine "organul" in control, vede anuntul prima data, insa nu este indeajuns. Cunosc mai multe as. prop. care au fost amendate de catre C.Local.

Referitor la dreptu ANAF sa ne ... aia sau ailalta, chiar ca nu am nicio problema. Pe mine, la as. prop. ma intereseaza ca proprietarul care-si inchiriaza spatiul excedentar, sa vina si sa-i declare persoanele in evidenta asociatiei, insa este greu... Proprietarul inchiriaza apartamentul la o persoana, insa in fapt acolo locuiesc 3-4 si asta nu convine celorlalti proprietari. Din acest punct de vedere, pe noi ne-ar interesa mai mult -
...OUG 97 din 2005 privind domiciliul reședința și actele de identitate spune că înscrierea în cartea de imobil a unei asociații se face pe baza actului de identitate (nu a contractului de închiriere). Tot aici apare și obligația ca această carte să fie prezentată ”la cerere, politiștilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor”. Nu fiscului.

Ideea ar fi ca chiriasul daca ar avea contract de inchiriere legal, mai are si viza de resedinta pe CI, atunci nu s-ar mai vorbi de o adevarata debandada produsa de chiriasi. Cunosc cazuri in care zi de zi si noapte de noapte domnii chiriasi o tzin intr-o distractie. Ce scoala, ce regulament de liniste... Regulamentul de liniste s-a rezolvat in forta. Baietii s-au linistit imediat, iar peste 2 saptamani si-au mutat cortul...
Aici ar fi problema. Ca dumnealor - ANAF-ul, umbla dupa taxe si impozite, este treaba lor, ca din acest motiv ii platim!!

Alte discuții în legătură

Numar persoane lista intretinere asociatie de proprietari Erols Erols Va rog, ajutati-ma, daca se poate, intr-o problema delicata. Aseara, urmarind lista de intretinere afisata, am constatat ca mi-au fost trecute 5 persoane la ... (vezi toată discuția)
Chiriasi fara contract de inchiriere rau platnici la intretinere manealidia manealidia Buna ziua, Sunt administratora unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; In bloc sunt foarte multe apartamente inchiriate unde ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza cu cei care au apartamentul inchiriat in regim ... GIGI2109 GIGI2109 Cum se procedeaza cu cei care au apartamentul inchiriat in regim hotelier, care decalara ca apartamentul nu a fost ocupat decat o saptamana, si cere sa i se ... (vezi toată discuția)