avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numar persoane lista intretinere asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numar persoane lista intretinere asociatie de proprietari

Va rog, ajutati-ma, daca se poate, intr-o problema delicata. Aseara, urmarind lista de intretinere afisata, am constatat ca mi-au fost trecute 5 persoane la intretinere. Precizez ca apartamentul a fost inchiriat in regim hotelier (publicat pe booking.com) si a avut in luna Martie ocupate doar 12 zile din total luna. Avem in acest sens documente de la booking.com, chitante si procese verbale de predare-primire pentru zilele rezervate. Este o activitate legala, inregistrata la ANAF, nu intra in discutie ceva ilegal. In plus, blocul este monitorizat video si as cere oricand sa-mi arate in filmarile existente nr de persoane si cate zile a fost ocupat apartamentul. Acum ceva vreme (aproximativ o luna si ceva), intr-o discutie amiabila cu dna Presedinte de bloc, mi-au fost cerute copii de pe actele de identitate ale celor care intra in apartament. Am refuzat politicos, pentru ca nu vad normal un astfel de demers din partea asociatiei. Fara sa fiu notificat in vreun fel, mi-au trecut 5 persoane la cheltuielile de intretinere si nu stiu cum ar fi mai corect sa procedez. Am trimis azi-dimineata o contestatie a sumelor din lista de intretinere (suma aferenta apartamentului meu, evident), prin posta, cu continut declarat si confirmare de primire, sa ma asigur ca ma incadrez in cele 10 zile pe care le am la dispozitie ptr contestatie. Am rugat sa mi se precizeze in scris ce reprezintă suma de XXXX lei afisata in lista precum si baza legala de calcul a acestei sume (prevederea legala / prevederea statutara / hotararea Adunarii Generale / decizia comitetului executiv). Termenul legal de raspuns ar fi de 7 zile, as mai putea sa fac ceva intre timp? Cum ma sfatuiti ca ar fi cel mai potrivit sa actionez? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: vfomino , utilizator 21:54, 10 Iulie 2018
Apartamentul este pe persoana fizica sau persoana juridica?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ziceti ca in regim hotelier, cu acte,declaratii si alte alea?
Va intreb cand ati fost ultima data intr-un hotel?
Vi s-a cerut o carte de identitate ceva, sa va treaca in cartea de imobil? Vi s-a cerut si atunci dvs. de ce va mirati ca presedinta as. prop. a procedat la fel?
In alta ordine de idei, este cineva din partea dvs. care are grija de proprietatea dvs.? Nr. persoane, menaj, etc?
Spun asta deoarece si la noi - nu in regim hotelier, ci in regim normal, proprietarul, de obicei plecat din localitate, inchiriaza locuinta, se declara 1-2 persoane, dar de fapt locuiesc 3-4-5...
Apoi, daca aveti zona supravegheata video, pretentia dvs. -
...blocul este monitorizat video si as cere oricand sa-mi arate in filmarile existente nr de persoane si cate zile a fost ocupat apartamentul..
Dvs. puteti cere ce/cat doriti, sa vedem cine o sa va puna la dispozitie filmarile. Rolul supravegerilor este altul - daca nu va suparati!
In fine, nu inteleg cum se poate schimba destinatia unei locuinte (la bloc), in spatiu cu alta destinatie - regim hotelier (publicat pe booking.com), cu/fara acordul vecinilor? V-au aprobat vecinii, atunci sa suporte consecintele
Daca tot ati procedat asa, de ce nu discutati cu cei de la asociatie sa intocmiti de comun acord o Conventie de plata, conform Legii?
Apoi, la dvs. ce ar insemna ca de ex. 3 persoane au locuit in "hotelul" dvs 12 zile - adica daca au locuit cu acte decat 12 zile, conform Legii, nici nu ar trebui sa le treceti in evidenta, nu?
Eu, daca as fi fost vecinul dvs. nu v-as fi dat acordul nici in rupul capului sa va transformati locuinta de la bloc, asa cum ziceti ca ati procedat dvs... Aaaaa... aveti o vila, di doriti sa o inchiriati, nici o problema mon cher. La bloc este o cu totul alta problema, la care v-as ruga sa va mai ganditi la relatia dvs. cu as. prop.
Succes!
Domnule Victor Brosser, este pe persoana fizica apartamentul.

Domnule Adam Grecu, imi pare rau ca va dati cu parerea fara sa cunoasteti legea in vigoare. Pentru inchiriere in regim hotelier nu este nevoie de acceptul vecinilor. Procedura e simplificata de ANAF, se completeaza formularul 220 si platesti impozitul trimestrial, calculat de ei in functie de zona, de cate camere are apartamentul, de utilitatile existente...etc, Si daca tot spuneti ca rolul supravegherilor este altul, atunci sa fie altul, nu sa contorizeze persoane, Nu are acest drept...zic :) Mai ales ca nu e reala numaratoarea lor, apartamentul nu a fost ocupat cele 15 zile minim pe luna, asa cum spune legea.
V-as raspunde la toate intrebarile, dar ati pornit din start sa-mi raspundeti fara sa cititi legea. Cu tot respectul...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun asa!
Daca tot faceti referire la ANAF (Procedura e simplificata de ANAF, ...) - acestia nu stiu cum sa mai faca, sa mai stoarca niste bani. Le "simplifica" atat de tare ca pe anul acesta, pana acum, au schimbat (poti sa citesti - simplificat) Codul fiscal de 120 de ori. Cunosc oameni care lucreaza la aceasta institutie, oameni bine pregatiti, care nu mai stiu ce sa faca cu atatea schimbari/simplificari.
Sa nu va para rau ca-mi dau cu parerea, chiar daca pretindeti ca nu cunosc legislatia - dar apropo's cam care ar fi aceasta legislatie? Va bazati doar pe procedurile simplificate ale ANAF?
V-am mai scris si rog sa nu faceti o confuzie intre apartament la bloc si apartament la vila sau ceva asemanator.
Sa zicem ca la mine in bloc, cineva inchiriaza un apartament pe termen mai lung. Nu este nevoie de anuntarea as. prop. - asa credeti? Poate nu trebuie sa obtinem acordul vecinilor, dar proprietarul se prezinta la sediul as. prop. anunta in scris intentia sa de inchiriere, declara nr. de persoane, la inregistreaza in Cartea de imobil. Sigur, tre' sa inregistreze la fiscul local contractul de inchiriere, ba chiar arata acest lucru la asociatie.
Ce vroiam sa mai zic in legatura cu cele de mai sus: proprietaru inchiriaza apt. la un nr. de 2 pers., dar in realitate, acolo locuiesc 3,4 sau chiar 5 chiriasi - dvs. credeti ca vecinii chiar stau cu limba in gura? Sau, acolo se petrec tot felul de lucruri, intamplari nepotrivite unui trai la bloc - ce credeti ca se intampla?
Haideti sa nu mai facem atata caz de inchirierea unui apt. in regim hotelier, ca nu reusiti sa ma faceti sa cred ca nu as sti despre ce este vorba!
Mergeti la asociatie, incheieti o conventie de plata, conf. Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008, SECŢIUNEA a 2-a
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane si mai discutam.
Retineti ca "la bloc" este cu totul altceva, exista o legislatie specifica - care primeaza in fata simplificarilor ANAF. Nu zice nimeni ca veniturile obtinute de catre dvs. prin inchirierea locuintei nu trebuie impozitate, ba din contra, chiar si dvs. sustineti ca desfasurati o activitate legala, ceea ce este foarte bine.
Ceea ce este bine pentru dvs. trebuie sa fie la fel de bine si pentru vecinii dvs.
Va rog sa ma credeti ca stiu destule lucruri despre aceasta afacere. In principiu trebuie sa colaborati, strans as putea spune, cu as. prop. pentru ca in situatia descrisa, 1-2 persoane in plus sau in minus, nu reprezinta mare paguba. Cum am mai spus, stabiliti un numar mediu de persoane pe luna (functie de anotimp sau alte criterii), stabiliti un regulament de functionare propriu pe care chiriasii dvs. trebuie sa-l respecte si mai sunt o multime de alte chestiuni ce trebuiesc stabilite pentru a nu intra in conflict cu vecinii, cu as. prop.
Sa asteptam, poate mai "vin" useri cu idei mai bune la topicul pus de dvs. in discutie (apropo's de ajutor, ca despre astaati pornit discutia...).
Cu respect, AG.


Mai bine va intelegeti cu asociatia...costul pe pesrsoana nu este foarte mare,aprox 20-25 lei...nu se merita sa va certati pentru atat.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ca asociatie de propietari pot plati impozit doar ... alex_alex58 alex_alex58 Buna ziua, ca asociatie de propietari pot plati impozit doar pentru o suma de bani provenita din chirii , pentru plata facturilor ?. Mentionez doar pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se încadrează un apartament in regim hotelier la cheltuielile ... M_P M_P Cum se încadrează un apartament in regim hotelier la cheltuielile generale ale blocului? Daca intr-o luna apartamentul e ocupat doar 5 zile sau pina in 15 ... (vezi toată discuția)