avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de prescripție
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de prescripție

Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal înregistrare pe tel) despre testament? Sau de cînd a luat la cunoștință la notar? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:13, 30 Iunie 2020
(1) Dreptul la acțiunea în reducțiune a liberalităților excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moștenirii sau, după caz, de la data la care moștenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităților.
(2) În cazul liberalităților excesive a căror existență nu a fost cunoscută de moștenitorii rezervatari, termenul de prescripție începe să curgă de la data când au cunoscut existența acestora și caracterul lor excesiv.
(3) Excepția de reducțiune este imprescriptibilă extinctiv.

Deci, chiar daca mostenitorul legal a luat la cunostinta de existenta testamentului "telefonic", daca nu a luat la cunostinta si de faptul ca testamentul ii incalca rezerva succesorala, teoretic, termenul de prescriptie nu incepe inca sa curga.
Mulțumesc pentru amabilitate! A-și mai avea o întrebare vă rog. Tatăl meu mi-a facut o vînzare inainte să decedeze dar trecuseră 3 ani de la data cînd a făcut vînzarea pînă ls deces. Intră la reducțiune și acest imobil vîndut mie de tatăl meu?
Bunurile vandute nu sunt supuse reductiunii, cu exceptia celor vandute catre un descendent, ascendent privilegiat sau sotul supravietuitor daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului, sau abitatiei, care se prezuma a fi donatii.
Deci, daca a fost o vanzare simpla, bunul nu poate face obiectul reductiunii.
"(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare neacsurobert neacsurobert Buna ziua. Am avut o altercatie cu tatal meu in urma careia s-a ajuns la un proces de lunga durata. Si anume: locuiam in casa cu parintii, impreuna cu sotia si ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)
Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)