avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren - 4 proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren - 4 proprietari

Buna ziua,

In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt trecute cota fiecaruia gen 2 ha / persoana X.
Cum se poate ca persoana sa vanda partea de 2 ha?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:24, 15 Februarie 2017
Daca terenul este detinut in indiviziune, se vinde- CU ACORDUL CELORLALTI PROPRIETARI - cota detinuta. Cota este procentuala. Astfel, ceilalti proprietari vor continua sa detina in indiviziune, insa cu noul proprietar al cotei vanzatorului.
Daca ceilalti coproprietari nu sunt de-acord cu vanzarea, fie se face un partaj voluntar la notar fie proces in instanta, de iesire din indiviziune. Se dezmembreaza, apoi si se vinde.
Daca este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta este instrainata fara acordul celolrlalti coindivizari.


Instrainarea poate sa aiba loc in pofida starii de coproprietate.


Nu este aplicabil, asadar, principiul unanimitatii, incident in cazul coproprietatii, cand este instrainat intregul bun fiind obligatorie manifestarea de vointa a tuturor copartasilor.


Din expunerea dumneavoastra reiese ca nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.


Asadar, aceasta este individualizata prin imparteala.


Imparteala are loc pe cale judiciara, conventionala, in fata notarului public, ori pe cale judiciara , in fata instantei de judecata, in cazul in care survin neintelegeri intre copartasi.



Succes.


Faceti un partaj odata cu vanzarea, ca altfel complicati lucrurile si va treziti ca peste 5 ani trebuie sa mai platiti diverse pentru descalcire...
Gasiti un avocat sau un notar sa va sfatuiasca privind cheltuielile tranzactiilor, eventual faceti una singura si terminati elegant. IN acelasi timp, ar trebui discutat si cu ceilalti coproprietari referitor la partajul restului de teren, poate sunt si ei interesati.
Buna ziua,

Dar ceilalti 3 unii nu vor sa se prezinte. (pentru 2 dintre ei trebuie sa faca succesiunea copii lor ei nemaifiind in viata). Dar acestia incercand sa iau legatura cu ei ori sunt prea ocupati, ori nu au chef.... Se poate cumva chema in judecat mosteniitorii celor 2 si a 3-a persoana care mai este in viata si cumva sa se dea o sentinta de partaj fiindca sunt sigur ca ei nu or sa se prezinte la proces.

Va multumesc.
Da, se poate, dar va fi un proces complex si lung. In esenta, nu sunt 4 coproprietari, ci sunt cativa coproprietari fara acte definitivate, ceea ce schimba situatia. Decedatii nu mai sunt coproprietari pentru simplu fapt ca... nu mai sunt.
TRebuie sa dezbateti mostenirile, dificil.
INcercati sa negociati, daca ii faceti sa inteleaga, va fi mai usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol.. kinky kinky Buna ziua, suntem 6 mostenitori ce detinem 8 ha de teren agricol dat in arenda; arendasul este doritor sa-l cumpere, insa nu toti vor sa il vanda. In acest ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)