avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie succesiune-titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie succesiune-titlu de proprietate

In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y si z renuntand conform declaratiilor notariale, mama fiind declarata straina de succesiune conform articol 700 cod civil.
In anul 1996 a fost emis titlul de proprietate ( in baza legii 18/1991 )pentru 3Ha pe numele mamei.Dupa moartea mamei X s-a inregistrat la primarie conform act succesiune pentru cele 3Ha platind in toti acesti ani impozitul pe numele sau
In anul 2016 y si-a cerut partea de teren dupa moartea mamei (decedate in 2011) afland ca titlul de proprietate emis este pe numele mamei .
Ce poate x in aceasta situatie tinand cont de faptul ca titlui de proprietate nu a fost emis pe numele sau ?
Cel mai recent răspuns: Ion1944 , utilizator 16:28, 18 Februarie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
X a fost la primarie imediat dupa decesul mamei pentru a trece terenul pe numele sau (platind impozitul ), poate fi cosiderat acest fapt ca el nu a renuntat (acceptare tacita)iar ceilati datorita faptului ca nu au luat nici o masura timp de un an au renuntat ?
Ce se intampla daca terenul era inregistrat in registrul agricol pe numele tatalui iar titlul de proprietate a fost emis pe numele mamei ?
Conform art. 13 din Legea nr. 18/1991, republicată, sunt îndreptăţiţi să solicite reconstituirea dreptului de proprietate numai moştenitorii care au acceptat succesiunea în condiţiile art. 700 C. civ. 1864 (art. 1103 NCC, n.n.J, nu şi cei care au renunţat la succesiune în condiţiile art. 696 C. civ. 1864. Renunţătorii nu pot beneficia de prevederile Legii fondului funciar, deoarece au devenit străini de moştenire prin efectul renunţării, iar opţiunea succesorală este, în principiu, indivizibilă. Articolul 8 şi art. 12 din Legea nr. 18/1991 se referă la posibilitatea reconstituirii dreptului de proprietate pentru moştenitori, aşa încât din aceste prevederi legale rezultă că sunt îndreptăţiţi să ceară stabilirea dreptului de proprietate numai cei care au calitatea de moştenitori, deci acceptanţii moştenirii. De altfel, art. 12 din Legea fondului funciar precizează, în alin. (1), că dovada calităţii de moştenitor se face cu certificatul de moştenitor, hotărâri judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă „acceptarea moştenirii". în legătură cu repunerea în termenul de acceptare ca succesibil a recurentei-pârâte cu privire la cota ce i se cuvine din terenul în discuţie (art. 12 alin. (2) din Legea nr. 18/1991) pe motiv că el nu ar fi existat în circuitul civil la data deschiderii succesiunii, este de reţinut că un atare punct de vedere nu poate fi acceptat, deoarece s-ar înfrânge regula indivizibilităţii succesiunii, care nu poate fi acceptată sau repudiată decât în totalitate, şi parcelar
nu si parcelar
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Drept civil-mosteniri AD8AN AD8AN Subiect=titlu de proprietate Va rog sa ma ajutati,cu raspunsurile dumneavoastra,pentru care va multumesc anticipat,raspunsuri referitoare la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Anulare partiala a titlului de proprietate stoicav_72 stoicav_72 Buna ziua. Va rog, daca puteti sa ma ajutati in lamurirea unei probleme legata de o mostenire. In data de 20.12.1977 tatal decedeaza.Defunctul are 4 ... (vezi toată discuția)