avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul medical intrerupe preavizul ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul medical intrerupe preavizul ?

Angajatul dupa cateva zile de la curgerea preavizului premergator concedierii intra in concediul medical. concediul medical intrerupe preavizul? poate firma angajatoare sa-l oblige in vreun fel pe angajat "sa-si incheie socotelile "cu firma, adik sa renunte la concediul medical , sa lase sa curga preavizul....si sa intre in somaj sau sa faca ce o vrea...numai sa scape de el? am fost amenintata k dak nu termin cu acest concediu medical (sunt in medical de 14 zile), desi am probl cronice de sanatate, o sa apeleze la regulamentul intern....(ce ar putea scrie acolo asa incat sa fie in defavoarea mea dar si in conf cu legea?)...ca o sa-mi desfaca contractul de munca sub sanctiune disciplinara. oare ptr ce?? am incalcat undeva legea?? pe spatele formularului de c.o. scrie: "persoana asigurata sau reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura se obliga sa anunte platitorul despre acordarea c.o. si sa depuna certificatul de c.o. pana cel mai tarziu la data de 5 ale lunii urmatoare celei ptr care a fost acordat c.o." eu am acest certif din 07.09.2009, pana in 13.09.2009. am anuntat azi 10.09.. unde e problema?? Apropo: preavizul este de 14 zile lucratoare sau calendaristice??
Simt ca se pune presiune asupra mea si nu as vrea sa dau satisfactie nimanui.
Va multumesc anticipat ptr raspunsuri. Am mare nevoie de ajutorul specialistilor!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 12 Septembrie 2009
1. Daca preavizul este dat de angajator, acesta este de 20 de zile lucratoare, conform CCMUNN pe anii2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Iar Codul muncii spune:
Art.73 ″(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator...″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Doamna, stati linistita, din doua considerente:
1. sunteti informata corect, concediul medical intrerupe preavizul
2. in perioada concediului medical nu puteti fi concediata.

Preavizul este de 20 zile lucratoare nu 14, in care aveti dreptul sa absentati de la program 4 ore/zi si sa fiti platia 8 ore/zi.

Preavizul se va relua dupa medical, acesta poate sa dureze luni de zile daca boala cere.

Pot contesta in instanta daca vor, concediul dar nu prea au sanse.

Cat despre amenintari nu au baza legala.
preavizul este dat de firma in urma unor concedieri colective. sa inteleg k este de 20 zile lucratoare?
Corect , potrivit art. 74 alin.2) din CCMUN si nu cred ca ei nu stiu....
namiru a scris:

Corect , potrivit art. 74 alin.2) din CCMUN si nu cred ca ei nu stiu....


Pai angajatorul ne-a spus k beneficiem (e vorba de o concediere colectiva) de 14 zile preaviz in care nu trebuie sa venim la lucru ptr ca asa au hotarat la nivel de firma. unde e adevarul?? ce vor sa faca oamenii astia cu noi???si e o firma cu cca 200 de angajati!!! ar trebui sa ma duc sa le arat art. mentionat de dvs.???:) 14 zile calendaristice!!!!!
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
micaelamicaela, utilizator

Alte discuții în legătură

Instiintare preaviz Tavytzu Tavytzu Buna ziua, Am si eu o nelamurire, astazi am inceput lucrul dupa o saptamana de de concediu medical,iar cei de la firma mi-au inaintat insiintarea de preaviz ... (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)