avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... abuz în serviciu şi favorizarea infractorului ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

abuz în serviciu şi favorizarea infractorului ?

Buna ziua,

Cazul meu a mai fost prezentat aici.
Sunt parte vatamata intr-un dosar de inselaciune deschis in 2009, netrimis in judecata nici pana in prezent.
Faptuitorul nu a fost nici macar audiat in dosar sutragandu-se cercetarii prin fuga peste hotare.
In tot acest interval cei de la politie/cercetari fraude au sustinut ca au luat toate masurile necesare si ca este emis mandat de aducere si ca este dat in urmarire.
Imi amintesc ca in 2015 am intrebat de ce nu apare pe pagina politie la persoane urmarite si mi-au spus ca nu toti urmaritii apar pe site dar sa stau linistit ca va fi retinut daca se intoarce in tara. Tot ei mi-au spus ca urmarire internationala poate fi ceruta doar dupa condamnare ...ceea ce este evident o minciuna.

Recent spre surpriza mea am afat ca faptuitorul calatoreste bine merci in Romania unde a si participat la un botez. Am poze de la eveniment si martori.
Mi-am intins antenele si am aflat de la o cunostinta de la evidenta polulatiei ca are rezidenta in Italia si are pasaportul emis in 2016 prin consulatul de la Milano.

Daca era urmarit general, asa cum a afirmat politia nu i se putea elibera pasaport, functionarii evidentiei polulatiei fiind obligati sa verifice baza de date.

Intrebarile mele:

1. In calitate de parte vatamana cum pot cere si primi raspuns IN SCRIS daca faptuitorul este urmarit general ?
2. Daca raspunsul este negative: unde pot reclama politistul sau procurorul pentru aceasta situatie si in ce baza?

Astept rezolvarea acestui dosar de aproape 8 ani am depus cereri de la prim procuror pana la Inspectia Judiciara fara a se rezolva nimic iar acum aflu ca excrocul nu a fost dat nici macar in urmarire si am fost mintit in tot acest timp.

Cum ma sfatuiti sa procedez ?



In tot acest interval cei de la politie/cercetari fraude au sustinut ca au luat toate masurile necesare si ca este emis mandat de aducere si ca este dat in urmarire.
Imi amintesc ca in 2015 am intrebat de ce nu apare pe pagina politie la persoane urmarite si mi-au spus ca nu toti urmaritii apar pe site dar sa stau linistit ca va fi retinut daca se intoarce in tara. Tot ei mi-au spus ca urmarire internationala poate fi ceruta doar dupa condamnare ...ceea ce este evident o minciuna.


Conform dispozitiilor C.P.P. darea în urmărire se solicită şi se dispune pentru identificarea, căutarea, localizarea şi prinderea unei persoane în scopul aducerii acesteia în faţa organelor judiciare ori punerii în executare a anumitor hotărâri judecătoreşti.
Darea în urmărire se solicită şi se dispune în următoarele cazuri:
a) nu s-a putut executa un mandat de arestare preventivă, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, o măsură educativă privativă de libertate, măsura internării medicale sau măsura expulzării, întrucât persoana faţă de care s-a luat una dintre aceste măsuri nu a fost găsită;
b) persoana a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale;
c) în vederea depistării unei persoane urmărite internaţional despre care există date că se află în România.

Domnul avocat Patrascu,
In primul rand va multumesc pentru raspuns.

Incercati sa spuneti ca nu se dau in urmarire persoanele care se sutrag urmaririi penale ?
Sa nu nu am inteles eu bine?

Cum ramane cu S. Ghita care era dat in urmarire si consemn la frontiera cu mult inainte de a se decide arestarea lui.
Va pot da multe alte exemple aleatorii (de pe siteul politiei sau din mass media) care nu se incadreaza in nici unul din cazuri enuntate mai sus. Exemple simple ar fi legate de soferii care fug de la locul unui accident rutier care sunt dati in consemn si urmarire foarte rapid:
[ link extern ]

Ce se intampla cu mandatele de aducere ?
Daca nu se pot executa nu este normal sa se transforme in altceva (urmarire, arestare preventiva) ?


Va multumesc!
Ghita a fost dat in urmarire generala dupa ce judecatorii ICCJ au decis sa emita in lipsa lui un mandat de arestare preventiva.
Suspectul/inculpatul are obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva lor, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea preventivă, dupa emiterea mandatului se poate solicita darea in urmarire.
Trebuie sa aveti in vedere ca procesul penal se poate desfasura si in lipsa inculpatului daca acesta se sustrage si nu este de gasit.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am inteles va multumesc din nou de raspuns.
In cazul meu faptasul a primit mandat de aducere in 2009 dar nu a fost audiat pentru ca fugise din tara.

Faptul ca nu a putut fi gasit cand a avut mandat de aducere nu implica darea in consemn la frontiera care era la indemana procurorului ?
(Nu mai zic de a solicita arestare preventiva la judecatorie)
De asemenea mandatul din 2009 de aducere expira?
Nu ramane valabil pana la retinerea faptuitorului ?



Referitor la cum se desfasoara procesul penal in lipsa faptuitorului nu mai comentez nimic.
De aproape 8 ani astept solutie la dosar fie si un NUP/SUP pe care sa putem sa il atacam in instanta.

Cu respect!
Dle Adrian, mandatul de aducere poate fi folosit o singură dată. Sunt aspecte pe care vad ca nu le cunoasteti si inteleg ca ati beneficiat totusi de asistenta juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Darea in urmarire Nicole123 Nicole123 buna, imi puteti da si mie o cauza concreta de dare in urmarire. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cand se emite mandatul de aducere? Antonia01 Antonia01 Buna ziua, As dori daca se poate sa imi explicati care sunt situatiile in care se emite un mandat de aducere? Sa fiu mai explicita, o persoana a fost adusa ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune? florindbro florindbro Cum se poate obtine arestarea preventiva in cazul unui inculpat cercetat pentru inselaciune? Inselaciunea este pentru un autoturism in valoare de 50000 euro. ... (vezi toată discuția)