avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema tata fiica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema tata fiica

Buna ziua.Problema mea consta in felul urmator.Parintii au achizitionat un apartament cu 2 camere in 1993.Pe actul de vanzare cumparare ambii sunt trecuti.Erau casatoriti inainte de a cumpara casa.
Mama a decedat in anul 1996 cand eu aveam varsta de 10 ani.
In prezent tatal meu doreste sa vanda acest apartament insa eu ma opun acestui lucru.El doreste sa isi ia partea lui sa plece cu o alta femeie cu care intentioneaza sa isi ia o garsoniera separat si mie sa imi dea restul.
As dori sa stiu ce parte din acest apartment imi revine mie si daca il poate vinde fara acceptul meu.
Mentionez ca sunt unicul copil si in prezent am varsta de 22 ani.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:57, 15 Septembrie 2009
tatal dv. detine 5/8 din imobil. il poate vinde, cu sau fara acordul dv. daca il vinde este obligat sa va remita c/val de 3/8 din pretul incasat in urma vinzarii.
Avand in vedere faptul ca sunteti coproprietari tatal dvs. nu poate vinde si partea dvs. din apartament, si nu cred ca-i va cumpara cineva doar partea sa. Deocamdata sunteti in indiviziune asa ca dupa ce veti face partajul, daca i se va atribui intregul apartament va trebui sa va dea sulta ( respectiv contravaloarea cotei dvs. de 3/8), apoi il poate vinde.
A fost dezbatuta succesiunea dupa mama? Adica a fost emis certificatul de mostenitor?
Daca Da...atunci cu siguranta stiti ca sunteti proprietara a 3/8 din apartament (asta daca mama dvs nu a mai avcut si alti copii).
Daca NU...atunci ar trebui sa solicitati dezbaterea succesiunii dupa mama si stabilirea calitatii de mostenitor.
Si eu achiesez la cele afirmate de 2007_rozi:
Trebuie sa fie facuta succesiunea dupa mama, pentru ca tata sa poata vinde. Pana atunci nu o poate face, deoarece in actele de cumparare ale imobilului in 1993 apareau doi coproprietari: el si mama, in prezent decedata.
Dupa dezbaterea succesiunii, vor fi 2 coproprietari asupra imobilului, respectiv tata cu cota de 5/8 si dv. cu cota de 3/8 din intreg imobilul. Dupa aceea, tatal isi poate vinde partea sa cui doreste si pe ce pret doreste, asta daca viitorul cumparator va fi de acord sa cumpere o cota ideala din bun si nu o cota determinata.
Dupa dezbaterea succesiunii, fie ambii coproprietari vindeti imobilul unui cumparator, fie trebuie sa procedati la iesirea din indiviziune pentru ca, in final, imobilul - daca nu este comod partajabil - sa fie atribuit unuia dintre coproprietari cu obligarea acestuia la plata unei sulte catre celalalt. Daca imobilul este comod partajabil, instanta va atribui in natura - in urma iesirii din indiviziune - o cota determinata din bun fiecarui coproprietar.
Dupa ce tatal dv. ar obtine cota determinata din bun, acesta poate vinde oricui doreste partea sa. ;)
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si pentru toate informatiile.
M-au ajutat intradevar foarte mult.
Am sa va recomand cu incredere mai departe.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Vânzare apart dumas2000 dumas2000 Bună ziua, am și eu o întrebare..Vrem sa vindem un apartament. Suntem o sora și un frate la părinți. Mama este la a 2a căsătorie după ce tata a ... (vezi toată discuția)
Succesiune anicel anicel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune: Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)