avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program haotic pentru respectarea normei de lucru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program haotic pentru respectarea normei de lucru lunara

Daca angajatorul stabileste un program haotic astfel incat sa-si asigure program de functionare la magazin si sambata si duminica si ma obliga sa vin azi 3 ore, maine 5, sambata 12, duminica 10 si in final se aduna doar orele de lucru inclusiv cele din week-end si se face norma de lucru de 160-168-176 de ore fara sa mai adauge nimic la salariu, adica fara acel spor de 75% de care se spune in cod ce se poate face? Este legal? Mai ales daca prin programul stabilit o luna se atinge norma de lucru si urmatoarea nu se mai atinge si exprimarea a fost ca astfel se compenseaza, adica nu primim niciun ban in plus in luna in care muncim mai mult, inclusiv zile de week-end.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 28 Februarie 2017
1. Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Buna seara! Pentru o firma cu peste 1000 de angajati in aceasta situatie amenda de la 1500 la 3000 de lei e nimic, cred ca isi permit sa plateasca si sa faca in continuare la fel. Multumesc de raspuns! Voi vedea raspunsul lor la observatiile mele.
DanaCyp a scris:

Buna seara! Pentru o firma cu peste 1000 de angajati in aceasta situatie amenda de la 1500 la 3000 de lei e nimic, cred ca isi permit sa plateasca si sa faca in continuare la fel. ....



Insa, neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta este sanctionata cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

In plus, amenda nu este deductibila fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liber pentru week-end lucrat Mickaelx Mickaelx Buna ziua, Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin ... (vezi toată discuția)
Zile libere din concediul de odihna lucian1956 lucian1956 Buna seara, Cativa cetateni angajati la o firma particulara merg intr-o delegatie de marti pana marti. Firma este intr-o parte a tarii si delegatia a fost ... (vezi toată discuția)
Zile legale de munca Florioss Florioss As vrea sa intreb,,,,lucrez la o firma,sunt sudor,ne obliga sa lucram trei zile pe sapt, cate 12 ore,restul sunt de 8,iar sambata ne cheama iarasi,fortat,,e ... (vezi toată discuția)