avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata euro sau lei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata euro sau lei

Buna dimineata.
Doresc sa cumpar un apartament urmand sa inchei un antecontract.
Avansul [arvuna] achitata in fata notarului se poate plati in Euro ?
Am citit ca ar trebui in RON echivalentul sumei stabilite in euro[ asa ar fi legal..]
Deasemenea la plata integrala cand se face contractul propriu zis de vanzare -cumparare - plata integrala prin transfer bancar fara credit- tot in ron se va face plata? Eu am suma in euro de aceea sunt confuza.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters416386 , utilizator 09:13, 26 Februarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
" Pentru a stabili daca si in ce conditii plata pretului aferent unei tranzactii imobiliare poate fi efectuata si in alta moneda decat moneda nationala, trebuie verificata compatibilitatea unei asemenea plati cu regimul valutar din Romania. Acesta este stabilit prin Regulamentul nr. 4/2005 (cu modificarile ulterioare, in continuare „Regulamentul”) al Bancii Nationale a Romaniei, autoritatea cu atributii de reglementare in domeniu.

Daca Regulamentul permite ca platile de orice natura intre un rezident si un nerezident sa se efectueze in mod liber atat in moneda nationala, cat si in valuta, platile comerciale intre rezidenti (persoane fizice sau juridice) pot fi efectuate de regula numai in moneda nationala, cu exceptiile prevazute in Anexa nr. 2 la Regulament. Potrivit art. 3 paragraful 2 din Regulament‚ „toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.” Asadar, restrictia impusa de Regulament vizeaza exclusiv operatiunile comerciale dintre rezidenti, acestea fiind singurele operatiuni care pot fi efectuate doar in moneda nationala.

Potrivit dreptului comercial roman, vanzarea de bunuri imobile este o operatiune civila chiar si atunci cand se incheie intre doi comercianti. Astfel, art. 3 al Codului Comercial lasa in afara enumerarii faptelor de comert obiective vanzarile de bunuri imobile, art. 4 din acelasi Cod prevazand ca actele juridice ale unui comerciant sunt fapte de comert (subiective) daca nu sunt de natura civila.

Asadar, anumite acte juridice pot fi civile chiar si atunci cand sunt incheiate intre doi comercianti. Pe baza textelor legale mentionate, doctrina si jurisprudenta au inclus in mod constant vanzarile de bunuri imobile in sfera operatiunilor civile. Chiar daca ratiunile pentru care legiuitorul din 1887 (anul publicarii Codului Comercial) a stabilit natura civila a vanzarilor de bunuri imobile sunt cel putin in parte depasite, in conditiile in care textul de lege amintit a ramas neschimbat, vanzarile de imobile continua sa aiba un caracter civil chiar si atunci cand se incheie intre comercianti.

Din coroborarea dispozitiilor Regulamentului cu cele ale Codului Comercial rezulta ca plata pretului vanzarii de bunuri imobile (operatiune civila) intre doi rezidenti poate fi efectuata, la alegerea partilor, atat in moneda nationala, cat si in valuta. Desi in practica unele banci inca mai refuza sa permita efectuarea platii in valuta pentru operatiuni de tipul celor amintite, asemenea comportament este lipsit de fundament normativ si trebuie corectat.

Av. Daniel Urdoi – Avocat Senior Gilescu&Partenerii CHSH
~ Conținut șters la cerere ~
" Regulamentului BNR nr. 6/2012 privind regimul valutar privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar "


Operaţiuni valutare între rezidenţi

Art. 3. -(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 “Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută”, care se pot efectua şi în valută.
(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.
(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.

ANEXA Nr. 2
CATEGORII DE REZIDENŢI
care pot efectua operaţiuni în valută

Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:
a) persoanele juridice care efectuează plăţi şi încasări nemijlocite decurgând din contracte de comerţ exterior şi prestări de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii), pe baza contractelor de comision încheiate între comisionar şi comitent sau între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;
b) persoanele juridice care efectuează nemijlocit plăţi şi încasări pe baza contractelor de subantrepriză decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economică internaţională, contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;
c) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;
d) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;[/b]

APRECIEZ CA PLATA SE POATE FACE IN VALUTA CF.ANEXEI 2 PCT.E, Contractul de vanzare cumparare e unul cu caracter ocazional.
Ca sa fiti sigur intrebati la Banca prin care faceti depunerea. Pe notar nu il intereseaza daca achitati pretul in valuta sau in lei.In contract se trece pretul in valuta daca doriti si echivalentul in lei.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2017
ContSters416386, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati in valuta ContSters61634 ContSters61634 Salut. Intr-un contract de inchiriere a unui sediu comercial de catre o persoana juridica rezidenta de la o persoana fizica se poate platii chiria direct in ... (vezi toată discuția)
Restul de incasat se face in valuta elenacb elenacb am emis factura in lei pentru o persoana fizica nerezidenta pentru marfa pe care i-am dat-o. a platit partial factura in lei , iar pentru restul datorat ... (vezi toată discuția)
Dividende in euro? raduma raduma Am un srl si un cont bancar cu euro. As vrea sa stiu daca pot primi dividende in euro? Care sunt conditiile? Daca in Romania nu se poate, atunci pot sa-mi ... (vezi toată discuția)