avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate detinuta in cota indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate detinuta in cota indiviza

Buna ziua

Sunt proprietara cotei indivize de 1/2 dintr-un imobil (casa si curte). De comun acord cu proprietarii celeilalte cote indivize de 1/2, la dobandirea imoblului am delimitat tacit si faptic partile detinute astfel: fiecare cate un "apartament" cu doua camere si dependinte, cu intrari separate, inclusiv curti si utilitati. Prin curtea mea se face accesul in partile comune, respectiv podul casei si beci care nu sunt delimitate.
In conditiile acestea va rog sa imi spuneti daca proprietarii celeilalte cote indivize de 1/2 au dreptul de a-mi impune anumite reguli ( gen cine sa intre in "apartamentul" si curtea mea) sau de a avea acces permanent in partea mea de casa. Nu fac referire la pod si beci. Anand in vedere ca proprietarii celeilalte cote indivize de 1/2 vor sa controleze intreg imobilul pe perioada cat eu sunt plecata la lucru in strainatate, as dori sa stiu daca este legal sa imputernicesc prin procura notariala, o terta persoana care sa ma reprezinte si sa administreze cota mea de proprietate. Sunt obligata sa las cheia de la "apartamentul" meu celorlalti proprietari atata timp cat avem in comun un singur perete despartitor, iar contoarele de utilitati de afla in exteriorul casei, accesul in pod si beci se face prin curte?

In cazul in care proprietarii celeilalte cote de 1/2 din imobil refuza sa facem dezmembrarea astfel incat situatia sa fie clara din toate punctele de vedere si tin mortis sa ramanem in indiviziune, ce pot face?

Va multumesc din suflet pentru ajutor !

Cu stima

Aura
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:20, 1 Martie 2017
Teoretic, puteti lasa o procura de administrare, practic ce sa se administreze daca vorbim despre o cota ideala de 1/2? Atat timp cat nu s-a facut partajul, stie acel administrator unde e aceasta jumatate?

Mai degraba lasati o procura pentru incheierea unui act de dezmembarea/apartamentare si a unui partaj (fie voluntar, fie pe cale judecatoreasca, daca nu va intelegeti). Este o situatie pe care trebuie sa o clarificati, ca sa nu mai fiti deranjata si sa fiti proprietar exclusiv pe lotul dvs.
Varianta cu procura conferă drepturi persoanei.
Nu au dreptul de a obstrucționarea accesul unor persoane dacă e un drum comun dar ca sa eliminați problemele juridice un mandat ar rezolva problema în mod legal.
Puteți face procura și la 10 persoane...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi succesorale Laurr Laurr Buna seara! Va rog din suflet ajutati-ma si pe mine cu un raspuns! Dupa decesul tatalui s-a facut succesiunea,locuiesc cu sora si mama in casa,aceesi ... (vezi toată discuția)
Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui imobil (curte comuna) achizitionat prin programul " prima casa" carmen_ carmen_ Buna, Nu demult am achizionat un imobil intr-o curte comuna, apartamentul se afla la etajul unei case, mentionez ca e singurul aparament de pe etaj. ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune aura_b aura_b Buna ziua, Va rog frumos sa ma sfatuiti ce am de facut si care sunt pasii de urmat pentru dezmembrarea unui imobil pe care il detin in proprietate in cota ... (vezi toată discuția)