avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fise de identificare a riscurilor profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fise de identificare a riscurilor profesionale

Buna ziua,

Suntem pasibili de amenda daca fisa de identificare a riscurilor profesionale nu este semnata de catre angajator, ci doar de catre lucrator desemnat?
Fiind vorba despre mai multe puncte de lucru, lucratorul desemnat le trimite scanate catre medicul de medicina muncii. Unde se pastreaza originalele?
Exista o amenda pentru lipsa acestor fise? Care este data la care se semneaza fisa, in momentul programarii la medicina muncii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:30, 1 Martie 2017
Se numeste "Fisa de identificare a factorilor de risc profesional" si se intocmeste inainte de efectuarea examenului medical de medicina muncii.
Fisa de identificare a factorilor de risc profesional este in dosarul medical prin care angajatorul solicita examinarea medicala a viitorului angajat.
Completati dosarul medical, pe pagina 4 la observatii scrieti numele persoanei pentru care ati completat dosarul, semneaza persoana respectiva, trimiteti dosarul la semnat, la angajator.
Dupa ce a semnat angajatorul faceti 2 copii fata-verso dupa paginile 2-3 si 4-5 (pentru economie de hartie), inmanati dosarul medical impreuna cu o copie a fisei de identificare persoanei pentru a o informa despre conditiile de munca, cealalta copie o depuneti in dosarul personal al angajatului si aveti dovada ca viitorul angajat a fost informat despre conditiile de munca.
Inmanati dosarul viitorului angajat si il trimiteti la medicul de medicina muncii!!!! Nu se trimit documente pe fax, scanate sau prin alte metode, oricat de originali vrem sa fim.
Dosarul medical se pastreaza la medicul de medicina muncii pe toata perioada contractuala, pentru a fi completate la fiecare vizita, de regula la examinarea generala anuala sau conform recomandarilor din fisele HG 355/2007 in functie de conditiil de munca.

Extras din HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor:
Art. 36. Lucratorii trebuie sa fie informati in legatura cu rezultatele proprii ale supravegherii sanatatii lor.
Art. 37. (1) Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
(2) Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie pastrate la structurile de medicina muncii cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, in cazul expunerii profesionale la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca." (conf. HG nr. 1169/2011)
Art. 38. Angajatorul pastreaza lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si fisele de aptitudine." (conf. HG nr. 1169/2011)
Art. 39. Lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Art. 40. Orice lucrator are dreptul sa consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii desfasurate.
Art. 41. La schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate structurii de medicina muncii a unitatii respective." (conf. HG nr. 1169/2011)
Art. 42. Angajatorii in procedura de faliment vor informa structura de medicina muncii." (conf. HG nr. 1169/2011)
Art. 43. La intreruperea temporara sau definitiva a activitatii lucratorului, structura de medicina muncii va preda dosarul medical al acestuia medicului sau de familie.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza in anexa 2 Fisa de identificare a factorilor de risc profesional obligativitatea semnarii acestei fise de catre angajator si lucrator desemnat/ SIPP precum si data completarii.
Fara semnatura angajatorului (acesta atesta/ aproba/ avizeaza existenta riscurilor profesionale la locul de munca pentru care se solicita examinarea medicala a lucratorului in vederea angajarii/ examinarea medicala periodica). medicul specialist de medicina muncii poate sa nu ia in considerare documentul si asa cum ar fi normal, sa refuze examinarea medicala. De ce ? Conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul are intreaga responsabilitate,
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
In cazul producerii unui eveniment nedorit, o fisa a riscurilor profesionale nesemnata de angajator, poate crea disconfort/ neplaceri/ implicari legale medicului specialist de medicina muncii daca se va constata in urma cercetarii/ expertizei evenimentului respectiv ca victima nu era apta pentru locul de munca respectiv, in conditiile in care unul din riscurile profesionale existente nu a fost bifat. Angajatorul nu poate fi tras la raspundere in conditiile art.6 mentionat mai sus, nesemnand fisa respectiva. Responsabilitatea revine integral celuilalt semnatar al fisei.
De regula, fisa de riscuri profesionale se intocmeste in baza materialului de identificare si evaluare a riscurilor profesionale la locurile de munca/ posturile de lucru/ pentru meseriile din firma, etc., material obligatoriu a exista la angaajator.
Toate documentele originale (inclusiv aceste fise) se pastreaza in arhiva firmei conform regulamentului de organizare al arhivei. Arhiva unei firme este organizata, de regula, in cadrul Oficiului juridic sau a compartimentului de personal-organizare ale firmei.
Data semnarii fisei este cea cand este trimis lucratorului la examinarea medicala.
Pentru nerespectarea prevederilor privind efectuarea examinarii medicale si psihologice se aplica prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.39
(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2). Se refera la art.13 lit.j)
sau dupa caz
-art. 44 Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Daca lucratorul desemnat/ SIPP trimite fisa nesemnata de catre angajator sunt aplicabile prevederile ROI cu referire la dreptul de semnatura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii crystyna04 crystyna04 Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)
Dosar medical vinciu11@gmail.com vinciu11@gmail.com Buna ziua.Am lucrat la un fast-food cu contact de 3luni dar mi-am dat demisia dupa o luna.Am cerut angajatorului sa imi restituie dosarul medical (cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc profesional Monica Popescu Monica Popescu Buna seara, Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea situatie : clinica unde firma trimite la medicina muncii pentru angajari este in posesia Fiselor de ... (vezi toată discuția)