avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act de vanzare cumparare

Prin sentinta civila se anuleaza un titlu si se emite pe acelas teren extravilan titlu de proprietate pe numele altei persoane.Problema e ca primul proprietar vanduse terenul.Ce motive legitime poate invoca noul proprietar pentru anularea actului de vanzare cumparare
Cel mai recent răspuns: Anna63 , utilizator 22:34, 13 Septembrie 2009
Imobilul era in litigiu la momentul vanzarii?
Anna63 a scris:

Prin sentinta civila se anuleaza un titlu si se emite pe acelas teren extravilan titlu de proprietate pe numele altei persoane.Problema e ca primul proprietar vanduse terenul.Ce motive legitime poate invoca noul proprietar pentru anularea actului de vanzare cumparare

Nulitatea absolută a vânzări lucrului altuia are ca punct de plecare împrejurarea că părţile au încheiat contractul ştiind că lucrul vândut este proprietatea altei persoane, ascunzând intenţia de a aduce altuia o pagubă; actul este fondat asadar pe o cauză ilicită sau fraudă, având ca numitor comun reaua-credinţă a părţilor. În lipsa acestor împrejurări, nu se justifică nulitatea contractului cumparatorul fiind protejat de buna credinta.
E important daca litigiul exista la data vanzarii, asa ca raspundeti mla intrebarea colegului nicola.
Daca discutam de anularea in instanta a unui titlu si emiterea altui titlu pe numele altei persoane este clar ca la baza a stat o revendicare imobiliara in baza unei legi speciale (fie legea 18/1991 , fie legea 10/2001) In oricare din aceste cazuri , indiferent daca era sau nu litigiul declansat in momentul in care cel care detinuse titlul de proprietate (ulterior anulat) a vandut catre noul proprietar , acesta nu era cumparator de buna credinta , fiindca , in acel moment , exista o revendicare imobiliara in baza unei legi speciale! Iar notarul trebuia sa ceara la vanzare adeverinta emisa de catre Primarie din care sa reiasa daca terenul respectiv face obiectul unei revendicari sause afla in litigiu! Fara aceasta adeverinta oricum actul era viciat!B-)
In aceste conditii si contractul de vanzare -cumparare este nul.
Da, sansele de castigare a procesului ar fi foarte mari.
Daca cumparatorul nu a fost de buna-credinta castigati.

Alte discuții în legătură

Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)
Greseli in cartea funciara Fendrihan Fendrihan am cumparat un teren in Jilava si cand sa facem certificate de urbanism, surpriza nu se poate pentru ca locul era in alta parte decat in actul original. La ... (vezi toată discuția)
Se poate anula un titlu de proprietate? ronin2325 ronin2325 Am mostenit jumatatea unui teren. Mostenitorul celeilalte jumatati a primit Titlu de Proprietate (legea 18).Intabularea s-a facut abuziv si a intrat peste o ... (vezi toată discuția)