avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... formula calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

formula calcul

buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este formula de calcul pentru caldura la un bloc cu centrala pe scara.
Ce procent din valoarea facturii de gaz aste repartizata pentru caldura, ce procent pentru prepararea apei calde?
Dupa ce formula se repartizeaza caldura in saptiile comune la cei cu centrala pe scara?
Va multumesc.
Aveti si gaze la bucatarii?
Exista Hotararea 20/1984.
DIn total factura gaze + cosum curent centrala + salariu fochist (daca aveti) + etc. referitor intretinere centrala, se imparte valoarea totala la nr de mc gaz din factura si va rezulta un cost pe mc de gaz.
Se separa mai intai consumurle pt prepararea hranei (bucatarii). De exemplu pt ianuarie este dat un consum mediu de mc/pers./luna de 11 mc.
In cotinuare se separa consumurile pt apa calda, tot pe acelasi principiu, pt ianuarie consumul mediu este de 38 mc/pers/luna.
Diferenta care ramane o impartiti la nr de mp incalziti in ap., (daca aveti calorifere pe holul blocului puneti si mp ai holului), o sa va dea un cost pe mp incalzit .
Ce rezulta pt. spatiile comune repartizati conform cotei indivize.
Restul repartizati pe suprafata incalzita a fiecarui ap.
Ordinul nr.343/2010 ANRSC
Art. 35. - În cazul în care prepararea agentului termic şi a apei calde se realizează local cu centrale termice de scară sau de imobil, cantitatea de combustibil utilizată pentru diversele activităţi se stabileşte conform Hotărârii nr. 20/1984 a Ministerului Petrolului pentru aprobarea Normelor privind elementele şi criteriile de defalcare a cheltuielilor aferente consumurilor de gaze naturale măsurate prin contor comun, publicată în Buletinul Oficial din 17 iulie 1984.
Art. 36. - În condominiile în care există centrale termice montate la nivel de scară sau de bloc şi există un singur aparat de măsură cu care se determină cantitatea de combustibil pentru încălzire, prepararea hranei şi prepararea apei calde, cantitatea de combustibil utilizată pentru încălzire se consideră, în perioada furnizării agentului termic pentru încălzire, în cotă de 80% din cantitatea de combustibil, determinată prin scăderea din consumul total a cantităţii utilizate pentru prepararea hranei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)
Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)