avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru judiciar eronata in minus
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru judiciar eronata in minus

Buna ziua,

Azi mi-a venit o comunicare ca trebuie sa achit taxa judiciara de timbru 0 si am drept de contestatie in 3 zile, sub sanctiunea anularii cererii.

Cererea mea e evaluabila in bani.

Ce pot face:

1. Nu fac contestatie - pentru ca astfel taxa ramane cea stabilita de judecator?
2. Sau trebuie sa fac contestatie - altfel risc sa mi se anuleze cererea ca netimbrata?

Mersi,
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 09:46, 24 Martie 2017
Buna ziua,

Am fost la dosar si de fapt 0 este o eroare din sistem, adica judecatorul a scris la dosar sa calculez eu timbrajul si de aici acest 0 - pentru ca mi s-a scris sa calculez eu taxa.

Probabil judecatorul e f ocupat cu acest calcul.

Am ales sa platesc acum taxa, o voi plati maine.

Multumesc,
Ptr.actiunile si cerereile evaluabile in bani, taxa se calculeaza conf.art.3 OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru si se platesc de debitorul taxei in numerar,prin virament,sau in sistem on-line, intr-un cont distinct de venituri al bugetului local"Taxe judiciare de timbru"al unitatii administrativ teritoriale in care presoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz,in care persoana juridica are sediul social"[Art.40(1) OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.]
Parerea mea este sa faceti cerere de reexaminare.

Contextul ar cel al art 31 OUG 80/2013

(1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti se face de catre instanta de judecata.
(2) In cazul taxelor calculate in functie de valoarea obiectului cererii, valoarea la care se calculeaza taxele judiciare de timbru este cea prevazuta in actiune sau in cerere. Daca valoarea este contestata sau apreciata de instanta ca vadit derizorie, evaluarea se face in conditiile art. 98 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Solicitati ca judecatorul sa isi faca datoria conform legii si sa va puna in vedere cuantumul taxei de timbru.
Buna ziua,

Multumesc pentru sfat - in mod sigur judecatorul ar fi trebuit sa imi calculeze taxa judiciara - insa in acest caz am zis sa nu fac reexaminare pentru urmatoarele 2 motive:

1. Am zis sa nu il enervez pe judecator - intrucat reexaminarea se duce la completul imediat urmator - as fi dat dovada poate de rea-credinta ca as fi dorit sa il fortez pe judecator sa isi faca treaba

2. Imi pierdeam o cale de atac in cazul in care completul de reexaminare calcula taxa eronat

Pe scurt: am ales ca calculez eu, tocmai pentru a nu il enerva pe judecator - sper doar sa castig insa procesul

Multumesc pentru art din OUG, foarte util - poate pe viitor voi face si reexaminare.

Acum sa vedem ca imi mai trimite judecatorul.

Multumesc,
Buna ziua,

Va multumesc doamna Gerber, se pare ca ati avut dreptate.

Mi-au recalificat raspunsul la comunica ca fiind cerere de reexaminare impotriva modului de stabilire ( deci se pare ca asta trebuia facut de la inceput )

Chiar nu imi explic de ce judecatorul ar fi nemultumit ca tu nu ai platit 0 ron?

Ideea e ca eu am raspuns la comunicare peste termenul legal de 3 zile de la comunicare ( pentru ca m-am axat pe cele 10 zile si am formulat raspuns la comunicare ) acum sper sa nu am surprize la reexaminare, gen: Respinge cererea de reexaminare ca fiind tardiva?

Si sa constat cu uimire ca raman cu 0 lei taxa judiciara de timbru si la primul termen de judecata ridica instanta sau paratii Exceptia netimbrarii cererii, mi se anuleaza cererea ca netimbrata si asta e procesul

Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Comunicare taxă de timbru judiciar, în cât timp trebuie s-o plătesc? ce se întâmplă dacă depășesc termenul? nicoara_a nicoara_a Buna ziua, Am depus o cerere pt recalcularea pensiei si am primit o comunicare din partea judecatoriei cum ca in termen de zece zile de la primirea ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru Dianaenacheapostol Dianaenacheapostol Buna ziua. Am depus dosarul de divort la judecatorie, iar taxa de timbru mi-a fost calculata eronat (aproape dubla). Ce se mai poate face pt ca bani pt plata ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru la instanta de contencios madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, Instanta de judecata dupa depunerea unei actiuni de restituire a timbrului de mediu, comunica reclamantului o adresa prin care ii solicita sa ... (vezi toată discuția)