avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza judiciara imobiliara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza judiciara imobiliara

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : sunt intr-un proces de iesire din indiviziune. In cadrul unei evaluari a unui imobil format dintr-o casa si curte , suntem 2 urmasi. Peste casa parinteasca unul din urmasi a construit un apartament, inainte de decesul parintilor. Celalalt mostenitor are o constructie din caramida in spatele curtii . Constructiile efectuate de fiecare sunt intabulate. Curtea este pe colt, cu acces la strada si pentru constructia din spate.
1. Pentru iesirea din indiviziune cum se face evaluarea imobilului mostenit : se evalueaza intregul imobil si apoi se face lotizarea sau se face o lotizare si apoi se trece la stabilirea valorii fiecarui lot ? Mentionez ca suntem de acord impreuna, ca mostenitorul care a construit etajul sa ramana cu intreaga constructie si o parte din teren.
2. Pentru faptul ca unul din mostenitori a beneficiat de fundatie, acoperis si toate bransamentele initiale la utilitati care nu a mai trebuit sa le faca la construirea etajului, celalalt mostenitor primeste sulta?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 05:08, 18 Septembrie 2009
Daca sunteti de acord cu impartirea de ce va mai judecati in instanta?
Se poate face un act de partaj voluntar la notariat! In instanta veti plati o taxa de 3% din valoarea bunului partajat!
Expertul va face mai multe propruneri de partajare a imobilului avand in primul rand in vedere cotele-parti(procentual) care li se cuvin mostenitorilor!
Referitor la intrebarea 2 , nu se poate cere sulta pentru asa ceva deoarece acest aspect trebuia reglementat atunci cand s-a dat acordul pentru etajare! Fiidca la obtinerea autorizatiei de construire era necesar acel acord. Acum este tardiv!
mostenitorilor le revine cate 1/2. Nu ne-am inteles la partea de teren. Mostenitorul care a construit etajul doreste mai mult decat 1/2 din teren.
Atunci acel mostenitor va avea o mare surpriza deoarece terenul va fi impartit de expertul tehnic exact asa cum prevede certificatul de mostenitor , exact 1/2 la fiecare parte!B-)
Expertul tehnic nu a facut impartirea 1/2. A motivat acest lucru prin gradul de ocupare a terenului. Constructia este de 50 ani.
Mihai, departe de mine gandul de a ma amesteca in "pravalia" ta (dimpotriva, mi-am propus sa apelez la cunostintele tale cand voi avea nevoie).

Aici insa - avand in vedere si ultimul mesaj al utilizatorului - am senzatia ca ...va intelegeti separat.
Pentru acest motiv imi permit sa spun (de fapt, sa explic utilizatorului) ca:
- daca am un teren neocupat, pozibilitatile de a trage o dunga (mai mult sau mai putin dreapta) prin care sa-l dau fix in doua (ca suprafata si valoare) sunt mai multe.
- daca terenul e ocupat s-ar putea ca impartitul fix la 2 sa nu mai fie posibil. Dar s-ar putea sa iasa totusi o impartire in natura, insa in doua loturi inegale (ca suprafata si/sau valoare). Diferenta se va compensa in bani (sulta). Cel ce va primi lotul mai mare va avea de achitat celuillat o diferenta in bani.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj - la notar sau în instanță? Anne Maria Anne Maria Caz: Se supune partajului o casă cu două intrări și o curte comună ambelor intrări. Împărțirea casei și a curții pe lungime sau lățime, presupune ... (vezi toată discuția)
Impartire curte alberta33 alberta33 Va rog mult ajutati-ma sa inteleg o chestiune de impartire a unui teren, o curte cu 2 case de locuit. In urma cadastrului terenul va fi impartit in 2 loturi. ... (vezi toată discuția)
Cum se face atribuirea dupa lotizare ? folosinta folosinta Suntem cinci coproprietari casa si teren Un coproprietar a locuit in toata casa abuziv . Nu ne-a dat voie sa patrundem . A recunoscut la interogatoriu . A ... (vezi toată discuția)