avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza judiciara imobiliara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza judiciara imobiliara

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : sunt intr-un proces de iesire din indiviziune. In cadrul unei evaluari a unui imobil format dintr-o casa si curte , suntem 2 urmasi. Peste casa parinteasca unul din urmasi a construit un apartament, inainte de decesul parintilor. Celalalt mostenitor are o constructie din caramida in spatele curtii . Constructiile efectuate de fiecare sunt intabulate. Curtea este pe colt, cu acces la strada si pentru constructia din spate.
1. Pentru iesirea din indiviziune cum se face evaluarea imobilului mostenit : se evalueaza intregul imobil si apoi se face lotizarea sau se face o lotizare si apoi se trece la stabilirea valorii fiecarui lot ? Mentionez ca suntem de acord impreuna, ca mostenitorul care a construit etajul sa ramana cu intreaga constructie si o parte din teren.
2. Pentru faptul ca unul din mostenitori a beneficiat de fundatie, acoperis si toate bransamentele initiale la utilitati care nu a mai trebuit sa le faca la construirea etajului, celalalt mostenitor primeste sulta?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 05:08, 18 Septembrie 2009
Referitor la punctul 2 din intrebarea initiala : nu a avut acordul celuilalt mostenitor intrucat a construit etajul in timpul vietii parintilor. A avut acordul lor. Oare nu tot ce au avut parintii se mosteneste? Inclusiv fundatia si bransamentele? Mostenitorul care a construit apartamentul de la etaj este avantajat in acest caz? Fundatia, acoperisul si bransamentele mostenite nu sunt in acest caz egale intrucat 1/2 din ele reprezinta etajul, sau ... ?
MIHAI GRIGORE a scris:
- Daca sunteti de acord cu impartirea de ce va mai judecati in instanta?
Se poate face un act de partaj voluntar la notariat! In instanta veti plati o taxa de 3% din valoarea bunului partajat!
Expertul va face mai multe propruneri de partajare a imobilului avand in primul rand in vedere cotele-parti(procentual) care li se cuvin mostenitorilor!
Referitor la intrebarea 2 , nu se poate cere sulta pentru asa ceva deoarece acest aspect trebuia reglementat atunci cand s-a dat acordul pentru etajare! Fiidca la obtinerea autorizatiei de construire era necesar acel acord. Acum este tardiv!


Buna ziua,

Dl. @Mihai Grigore se pripeşte ca deobicei. Are deja 3 „preziceri corecte”.
Pentru economia raspunsului său, împăcarea părţilor era cea mai simplă solutie.

Opinia mea personala este că:
Într-o cauză de ieşire din indiviziune, înainte de discutia asupra cotelor-indivize, trebuie analizat si stabilit care sunt bunurile imobile de partajat (masa succesorală totală), de asemenea, natura drepturilor de proprietate precum si natura si cuantumul aporturilor proprii.

Din mesajul utilizatorului rezulta ca avem:
- un imobil ce provine de la autorul părţilor, deci ele au drepturi succesorale egale, de ½ fiecare;
- imobilul este format din teren si constructii (case, teren sub constructii si curte-teren liber).
- constructiile sunt 2, din care un apartament peste o constructie pre-existenta si una casa individuala, in spatele curtii;
- specifică utilizatorul ca terenul, fiind pe colţ, are deci 2 accese la strada.

In aceste conditii, la pct. 1 si 2 din mesajul lui, utilizatorul are totală dreptate (din punctul meu de vedere): se va face evaluare intregii proprietati imobiliare;
1. se constata ca este posibila partajare in natura si se vor stabili 2 loturi: unul format din casa pre-existenta si cu apartamenttul de deasupra si celalalt format din casa din spatele curtii;
2. pentru tabelul de calcul-compensare sulte se retine ca:
i. terenul total, este un bun ce provine din succesiune, se va împartii in
cote egale, de ½ fiecare;
ii. terenul se va lotiza in loturi sensibil egale, ţinânduse seama de circulaţii,
acces la drum public, etc.;
iii. constructia pre-existenta (cu utilitati, bransamente, gard, etc.), este un
bun ce provine din succesiune, se va împartii in cote egale, de ½
fiecare;
iv. constructiile noi: apartament si casa din spatele curtii, sunt bunuri
proprii ale părţilor, nu se iau in calculul masei succesorale si nici a
sultelor;
3. se va tine seama de vechimea si starea tehnica a constructiei pre-existente.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV
P.S.
Dna @ Av. Romascanu are perfecta dreptate.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Va multumesc pentru raspunsurile date. Concise si la obiect. O zi buna.
Totusi, nu mi se pare normal, daca s-ar vinde imobilul, valoarea lui ar fi mai mica intrucat acolo s-a construit etajul si nu este unic locatar. Nu se poate solicita ca partea de fundatie, pod, acoperis, bransamente sa fie impartite 3/4 pentru mostenitorul (1/2 pt parter si 1/2 pentru etaj) care a construit etajul si sa fie calculat 1/4 pentru celalalt?
se face evakuarea bunurilor dupa care se face variante de lotizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - la notar sau în instanță? Anne Maria Anne Maria Caz: Se supune partajului o casă cu două intrări și o curte comună ambelor intrări. Împărțirea casei și a curții pe lungime sau lățime, presupune ... (vezi toată discuția)
Impartire curte alberta33 alberta33 Va rog mult ajutati-ma sa inteleg o chestiune de impartire a unui teren, o curte cu 2 case de locuit. In urma cadastrului terenul va fi impartit in 2 loturi. ... (vezi toată discuția)
Cum se face atribuirea dupa lotizare ? folosinta folosinta Suntem cinci coproprietari casa si teren Un coproprietar a locuit in toata casa abuziv . Nu ne-a dat voie sa patrundem . A recunoscut la interogatoriu . A ... (vezi toată discuția)