avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa vs salar net
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa vs salar net

Buna ziua , lucrez la o companie care recent dupa majorarea tichetelor de masa , au aplicat urmatoarea procedura interna pentru ca salariile sa nu fie marite si as dori sa stiu daca este legal ceea ce au facut : valoarea tichetului a crescut la 15 RON pentru unii angajati li se ia din banii net castigati (diferenta totala in plus ceea ce ar veni de la tichetele de masa ) , la alti angajati li se da tichete mai putine ( ca sa se incadreze in salariul net de pe CIM). Este legala aceasta procedura ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 3 Martie 2017
1. Nu exista obligativitatea maririi valorii bonului de masa la 15 lei. Valoarea poate fi intre minim 9 lei si maximum 15. Deci orice bon primiti este OK daca se incadreaza intre aceste limite.
2. Bonul de masa este asimilat cu venit si se impoziteaza. Cu cat valoarea bonului e mai mare, cu atat impozitul e mai mare. In asa fel se explica de ce se iau mai putini bani net decat inainte.
3. Nu exista obligativitatea acordarii de bonuri la toti angajatii, asa cum nu exista obligativitatea acordarii unui numar de bonuri egal cu zilele lucratoare (lucrate) dintr-o luna. Adica e legal sa primesti doar 5 bonuri/luna. Sau 8 sau 12 etc. Singurul lucru obligatoriu este ca aceste reguli de acordare a bonurilor sa fie trecute in ROI.
4. In CIM se trece salariul Brut nu net deoarece la acelasi salariu brut pot rezulta salarii nete diferite in functie de diversele deduceri/scutiri - ie, 2 salariati lucreaza pe acelasi post si acelasi salariu brut dar unul are un handicap. Cel cu handicap va avea salariu net mai mare (semnificativ) deoarece nu va plati impozit pe salariu.

Nu prea vad sa se faca cine stie ce "smecherie" da dvs in firma
Vedeti si Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa,

Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea tichetelor de masa AncaAnca92 AncaAnca92 Buna ziua! Am citit legea acordarii tichetelor de masa, dar nu sunt lamurita. Angajatorii aceleasi unitati pot lua numar diferit de bonuri? Depinde de ... (vezi toată discuția)
Tichete de masă Xzgeorge Xzgeorge Are dreptul patronul să distribuie la unii angajati tichete de masă in valoare de la 5 sute la 1 mie lei lunar si la altii 7 bonuri de 15 lei lunar ?? (vezi toată discuția)
Acordare tichete de masa doar_eumike doar_eumike Buna ziua, am o firma..si printre beneficii le acord si tikete masa angajatilor. Avand in vedere ca din decembrie..pot mari valoarea lor pana la 15 ... (vezi toată discuția)