a fost casatorit si impreuna cu sotia au adoptat un copil , la 1-2 ani de la adoptie ,a divortat si copilul adoptat a ramas cu mama iar el obligat la plata 25-30 % din salariu ptr intretinerea minorului .
Intrebarea mea . Poate fi decazut din drepturile parintesti , deoarece el nu mai tine de loc legatura cu fosta sotie si implicit cu copilul
Ce ar trebui sa faca ptr a numai plati pensia de intretinere ?
Nu ma intrebati alte detalii ca nu le cunosc nici eu , am ramas si eu putin mirat cand am auzit de acest lucru , mai ales ca el acum , sa recasatorit si are 2 copii gemeni ( din care unul cu grave probleme medicale )
Am vorbit personal cu el si nu vrea sa renunte ,sa plateasca in continuare pensia ptr acel copil care practic ptr el este un strain , dar acum el este cel care de fapt ar avea nevoie de ajutor
Nu stiu daca va incerca sa faca ceva in sensul asta ( sa numai plateasca )
dar as vrea sa stiu ? se poate face ceva in cazul acesta?
Eu nu am facut decat sa aduc la cunostinta initiatorului topicului ca adoptatorul plateste mai mult decat plafonul maxim prevazut de lege pentru un copil... Din mesajul initial reiese ca adoptatorul intentioneaza sa plateasca in continuare pensia, dar nu reiese de nicaieri ca nu doreste micsorarea acesteia. Faptul ca in sarcina sa a fost stabilita o pensie peste plafonul legal ii da tot dreptul sa solicite micsorarea acesteia.....
Parintelui adoptiv ii incumba , ca si parintelui natural , obligatia de intretinere prin plata pensiei de intretinere , in caz de desfacere a casatoriei prin divort .
Insa , avand in vedere existenta altor doi minori in intretinere , acesta , oricand , se poate adresa instantei de judecata in vederea stabilirii unui cuantum mai mic al pensiei.(plafonul maximal pentru trei copii e 1/3 din veniturile realizate , ce sunt permanente, revenind 1/6 pentru un copil )
Decaderea din drepturile parintesti nu poate opera doar daca exista o pasivitate cu privire la exercitarea unui drept de vizita , ci pentru fapte reprobabile , grave , savarsite asupra minorului .
Iar constrangere , in vederea pastarii legaturilor personale de catre tata cu acest copil adoptat nu poate exista.
Ramane , totusi ,ca aceasta cunostinta a dumneavoastra sa aiba o discutie cu tatal copilului , in vederea clarificarii unor aspecte privind aceasta relatie, poate da rezultate.
Rog sfat
janina drula
Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani..
In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)