avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Bilantul la o asociatie nonprofit, persoana juridica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Bilantul la o asociatie nonprofit, persoana juridica

Asociatia ca oraganizatie de sine statatoare, benevola, independenta, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ, avand caracter umanitar, cu patrimoniu si scop determinat, cu personalitate juridica,care si-a atins scopul infiintarii, dar nu a fost dizolvata. Intrucat de 5 ani in contabilitatea asociatiei nu a existat nicio miscare, bilanturile contabile (pe zero) fiind identice de 5 ani, mai trebuie depus bilant contabil si daca da, daca acesta trebuie semnat de un contabil autorizat sau poate fi depus de administratorul sau presedinte asociatiei. Se poate dizolva la un moment dat pentru lipsa de activitate ? Care ar fi termenul limita de depunere a bilantului contabil pt. astel de asociatii ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:52, 8 Martie 2017
legea contab 82/1991:

Art. 1. -
(2) Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară.
.....

Art. 28. - (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (4) au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale.
(10) Situaţiile financiare anuale şi raportările contabile se semnează de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie.
(11) Situaţiile financiare anuale şi raportările contabile pot fi întocmite şi semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

(13) Situaţiile financiare anuale şi raportările contabile se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.
....

Art. 36. - (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (3) depun un exemplar al situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, după cum urmează:

a) societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar;

b) celelalte persoane juridice, în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.


Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere bilant anual rusramona rusramona Va rog daca se poate sa ma lamureasca cineva in privinta unui aspect. Am depus in noiembrie actele de dizolvare, nu stiu daca pot depune etapa de lichidare ... (vezi toată discuția)
Inchidere asociatie nonprofit Georgia55 Georgia55 Asociatia ca oraganizatie de sine statatoare, benevola, independenta, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ, avand caracter umanitar, cu scop ... (vezi toată discuția)
Bilant vasilelacramioara vasilelacramioara o societate care in anul 2012 nu a avut activitate pana la ce data trebuie sa depun bilantul pentru anul 2012 pana la 31.05.2013? (vezi toată discuția)