avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna RCA

Va rog sa-mi dati un raspuns avizat in ceea ce priveste o speta de dauna RCA si anume:
In urma unui eveniment minor,la o manevra cu camionul in scopul de a iesi din zona de descarcare ,soferul a zgariat un autoturism a carui proprietar a acceptat 100euro pt remedierea daunei,dar a incheiat si o constatare amiabila pe care ulterior a depus-o la asigurator pt despagubiri.
In urma acestui fapt asiguratorul s-a indreptat sa recupereze prejudiciul de la sofer si nu de la proprietarul camionului.
Este corect ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
office_log, utilizator
Cel mai recent răspuns: office_log , utilizator 15:59, 8 Martie 2017
Nu este corect...
(1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele prejudiciate se adresează în vederea avizării daunei:
a) asigurătorului RCA cu care proprietarul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA;
b) reprezentantului de despăgubiri;
c) propriului asigurător RCA în cazul aplicării mecanismului de compensare directă;
d) BAAR, în calitatea acestuia de birou gestionar.
(2) La avizarea daunelor în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin contractul RCA, asigurătorul RCA deschide dosarul de daună procedând la:
a) efectuarea constatării prejudiciilor;
b) informarea în scris a părţii prejudiciate cu privire la documentele care trebuie depuse pentru soluţionarea pretenţiilor de despăgubire;
c) soluţionarea cererii în termenul legal.
(3) Asigurătorul RCA înregistrează toate documentele depuse la dosarul de daună.
(4) Asigurătorul RCA efectuează constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată.
(5) Obligaţia prevăzută la alin. (4) poate fi invocată de către persoana prejudiciată numai în condiţiile în care aceasta permite accesul asigurătorului RCA la bunul avariat în vederea
Multumesc pt raspuns ,dar din pacate trebuie sa fac o corectie in cele prezentate mai sus si anume:
- soferul camionului nu este si proprietarul ,dar a incheiat un formular de constatare amiabila si dat cei 100euro pagubitului ,conform intelegerii ;
-pagubitul -posesorul autoturismului- a luat si cei 100euro si a depus documentele si la asigurator;
-asiguratorul s-a indreptat catre sofer ,cu actiune in instanta pt recuperare prejudiciului.
-eveniment petrecut in luna aprilie 2016 si notificat soferul in nov 2016 si actiune in instanta 8.2.2017.

In acest context :
- asiguratorul catre cine e obligat prin lege sa se indrepte ?mi se pare absurd sa se indrepte catre sofer, atata timp cat el este doar un angajat al unei firme si nu el e cel ce detine o asigurare RCA .
- termenul de prescriere a actiunii care este ?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
office_log, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul maxim pentru constatarea pagubelor de către asigurător, în cazul unei amiabile? tonyraus tonyraus Care este termenul maxim, legal, pentru constatarea pagubelor de catre asigurator, in cazul unei amiabile? (vezi toată discuția)
Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Firma de asigurari tergiverseaza minu minu Buna ziua Un prieten a avut un accident cu masina. Mai precis o piatra a cazut dintr-un camion ce transporta piatra si a spart parbrizul de la masina. Soferii ... (vezi toată discuția)