avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accident bicicleta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accident bicicleta

doresc sa aflu si eu daca se platesc cheltuieli de spitalizare in urma unui accident de bicicleta.Toata intimplarea este in felul urmator,este vorba despre cumnatul meu care indreptinduse spre domicilu ,coborind o panta a cazut de pe bicicleta fiind transportat la spital unde sa constata ca are iemoragie interna sitripla ruptura de ficat fiind operat de urgenta,specific ca nu a fost implicat in niciunfel de accident si se afla pe un drum comunal si o alcolemie de 1,15 la mie in aerul expirat
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:23, 8 Martie 2017
Biciclistul este considerat participant la trafic, evenimentul este considerat accident de circulatie intrucat s-a produs pe un drum public cu un vehicul in miscare si a rezultat ranirea unei persoane.
Cel vinovat de producerea accidentului va plati cheltuielile de spitalizare chiar daca a fost singurul implicat in accident, a rezultat doar ranirea lui si are asigurare de sanatate.

Art 75-oug 195
Accidentul de circulatie este evenimentul care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare;

35. vehicul - sistemul mecanic care se deplaseaza pe drum, cu sau fara mijloace de autopropulsare, utilizat in mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari;

Legea 132/2014 modifică  articolul 313 (1) din Legea  nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, incluzând și daunele asupra sănătății propriei persoane, cauzate din culpă:

ART. 313  
  (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este normal să-mi plătesc eu zilele de spitalizare după accident cu autovătămare? avramvasile avramvasile Este normal să plătesc eu zilele de spitalizare în urma unui accident cu autovătămare? (vezi toată discuția)
Accident rutier PaulHaiducu PaulHaiducu Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto ... (vezi toată discuția)
Sunt vinovat de un accident. imi platesc spitalizarea chiar daca sunt asigurat? RaresCo RaresCo Buna ziua, In cazul unui accident rutier al carui vinovat sunt eu, trebuie sa imi platesc cheltuilelile de spitalizare chiar daca sunt ... (vezi toată discuția)