Buna ziua. Am fost agresat verbal,si impins si dat afara dintr-un spatiu public. Eu, recunosc, am lovit persoana care m-a agresat in zona fetei. Asta s-a intimplat acum 2saptamini, iar azi, mi-a spus ca mi-a deschis dosar penal, in conditiile in care la acel moment nu a chemat politia pt vreo constatare.... Intrebare: Ma poate da in judecata fara probe de nici un fel? Si daca da, ce pot pati?
Domnule, pastrati-va dreptul la tacere, daca veti spune organelor judiciare varianta de mai sus cu siguranta veti fi anchetat pentru lovire sau alte violente (art. 193 C.pen.). Din speta dumneavoastra nu reiese nici legitima aparare, nicio alta cauza justificativa, cel mult ati putea beneficia de circumstanta atenuanta de la art. 75 alin. (1) lit. a) C.pen.
Probabil veti fi chemat in calitate de martor, sa stiti ca aveti dreptul de a nu va autoacuza - art. 118 C.p.p. In ipoteza in care va ganditi sa nu spuneti ca ati agresat un slujitor al Domnului nu veti putea fi tras la raspundere pentru marturie mincinoasa.
Adevarat, nu a fost autoaparare in sensul strict. Am lovit doar cind am fost bruscat, injurat si blestemat de o asa zisa fata bisericeasca. Am lucrat in biserica 20 de ani, si vazind hotiile, desfriul din sinul bisericii, intre calugari si maici, cum se fura din cutia milei, am rabufnit. Pt "neascultarea"mea, am fost dat afara si abia ma mai lasa sa intru in lacasul domnului, sau, spatiu public.. Asa ca, in acea zi, profitind ca nu erau credinciosi in biserica, au vrut sa ma dea afara cu forta. De asta am lovit, si, nu ca sa ma scuz, dar pumnul meu, nu cred ca a fost dat cu forta, pt ca sint sub tratament citostatice, 10 pastile pe zi, pt un cancer de colon. Sint slabit, epuizat fizic, plus cu o ileostoma care trebuie sa o mai port citeva luni....deci nu cred ca lovitura mea l.a distrus fizic, ci cred ca e un motiv de a ma inchide, de a scapa de mine.
Multumesc trailer 1234 pt sfat..dar, la politie ce sa declar, in cazul asta, de a,mi pastra dreptul la tacere, mai exact de a nu recunoaste nimic? Mai ales daca el are c.m.l? Si sigur a facut unul, tocmai pt a ma da in judecata.
La politie veti spune ca refuzati sa dati declaratie in calitate de martor. Daca legea va recunoaste dreptul de a nu va autoincrimina, iar prin declaratia pe care o veti da ca martor chiar acest lucru veti face, legea implicit va recunoaste dreptul de a nu depune marturie.
Nu va amagiti cu faptul ca acea declaratie de martor (in care spuneti ca ati lovit) nu va putea fi folosita impotriva dumneavoastra daca ulterior veti deveni suspect sau inculpat, pentru ca acea declaratie, totusi, va ramane la dosar, iar neoficial va fi luata in considerare atunci cand judele isi va forma acea parere despre cauza.
In doctrina chiar este mentionat faptul ca atunci cand organele judiciare observa ca martorul se autoincrimineaza, ar trebui sa opreasca audierea si sa-i puna in vedere martorului ca are dreptul de a nu se autoacuza, ca are dreptul de a pastra tacerea. Evident ca in practica nu se va intampla asa.
Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa refuzati sa dati declaratii, in acest fel nu va veti inrautati situatia.
Buna ziua. Am mers azi la politie, raspunzind citatiei primite. Am ramas uimit ce minciuni au putut scrie cei 2 care m.au bruscat. Ca am sarit la bataie la amindoi, iar cel "batut" de mine, si.a scos cml.10 zile de ingrijiri. Ce vreau sa va intreb,pt ca e clar ca voi fi chemat in instanta: ce pedeapsa pot primi la cml de 10 zile ingrijiri? O amenda penala, ce inseamna mai exact? Multumesc.
Contestatie amenda
nucusor
buna seara...am si eu o intrebare..am fost agresat in fata blocului ziua in amiaza mare,am scos un certificat medico legal {5 zile} am depus si o plingere ... (vezi toată discuția)