avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii pentru asistentii personali ai ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav

Buna ziua,
Pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav este obligatorie protectia muncii? Ei sunt salariati ai primariilor, iar locul de munca se desfasoara la domiciliul persoanei cu handicap grav, iar riscurile sunt diferite de la caz la caz.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:30, 15 Martie 2017
Bună ziua!

Instruirile de securitate și sănătate în muncă și de situații de urgență sunt obligatorii pentru toți lucrătorii, indiferent de angajator sau locul în care își desfășoară activitatea.
Activitatea de asistent personal nu este o activitate delimitata printr-un program de lucru si este considerata o activitate casnica fiind exceptata de la efectuarea instruirii

Art. 5.din Legea 319/2006
- In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;

ART. 83 din NM aplicare Legea 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
Instruirea introductiv-generala se face:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;

ART. 90 din NM aplicare Legea 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(2) Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii.
inspectorSSM a scris:

Activitatea de asistent personal nu este o activitate delimitata printr-un program de lucru si este considerata o activitate casnica fiind exceptata de la efectuarea instruirii.


Posibil să mă înșel, întreb pentru propria-mi știință: Există vreun act normativ care stabilește faptul că această activitate este activitate casnică?
Asistent personal poate fi orice persoană eligibilă, nu trebuie să fie rudă cu persoana cu handicap grav și nici nu trebuie să aibă același domiciliu, conform legii 448.2006. Tot în aceeași lege se stabilește faptul că programul este unul normal de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Și mă întreb: dacă eu sunt asistent personal și mă deplasez zi de zi, cu un program normal de muncă, la persoana cu handicap, angajatorul nu are obligația de a mă instrui?

Mulțumesc!

Informatii suplimentare gasiti aici: [ link extern ]
Asistentul personal participa la 2 ani la instruirea organizata de angajator.
Asistentul personal profesionist participa anual la instruirea organizata de angajator.
In cadrul acestor instruiri pot fi si aspecte legate de domeniul ssm.
@gigipopa: Păi, dacă în actele normative care reglementează activitatea asistentului personal și a asistentului personal profesionist nu există nicio prevedere legată de securitatea și sănătatea în muncă sau de situațiile de urgență, putem interpreta acea instruire obligatorie ca fiind una care include și domeniile acestea? În plus, periodicitatea nu ar fi respectată, în ambele domenii cea maximă fiind de 6 luni (nu văd cum am putea încadra asistentul personal și asistentul personal profesionist la personal tehnico-administrativ).

Probabil că cel mai bine ar putea lămuri acest aspect Inspecția Muncii.

Alte discuții în legătură

Proba de lucru Akhenaton81 Akhenaton81 Proba de lucru este legal dpdv al ssm ca diferite persoane sa intre in incinta fabrica pentru a da o proba de lucru , cel mai des caz proba de sudura? ... (vezi toată discuția)
Fisa administrator? ContSters243502 ContSters243502 Buna seara sunt incepatoare in domeniul acest domeniu as vrea sa stiu daca pentru administrator se intocmeste fisa la fel ca si pentru ceilalti ... (vezi toată discuția)
Fise individuala privind securitatea si sanatatea in munca arvat_t arvat_t Avand calitatea de asociat si salariat intr-o soc. com cu 2 salariati si doi asociati si avand un act aditional la contractul de munca prin care ne desfasuram ... (vezi toată discuția)