avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... fise individuala privind securitatea si sanatatea in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

fise individuala privind securitatea si sanatatea in munca

Avand calitatea de asociat si salariat intr-o soc. com cu 2 salariati si doi asociati si avand un act aditional la contractul de munca prin care ne desfasuram activitatea de la domiciliu,este necesara completarea fiselor de instruire individuala privind securitatea in munca?Daca da,acestea pot fi completate de o firma autorizata in acest sens,sau le putem completa personal.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:34, 7 Iunie 2012
Doi asociati, dar conteaza cine este administrator, pentru ca administratorul are calitate de angajator.
Conform prevederilor legale instruirea se face lucratorilor care sunt definiti de Lg 319/2006 ca persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.
Chiar daca lucreaza de acasa cei doi lucratori (cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice, dar presupun ca este vorba de IT) tr sa fie instruiti pe linie de SSM.
Instruirea poate fi facuta atatat de un serviciu extern de prevenire si protectie cat si de administratorul unitatii in conditiile respectarii art. 16 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.

ART. 16
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.

Daca doriti model de completare fisa individuala de instruire ssm cautati pe adresa [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Psi si ssm irinuka2005 irinuka2005 Cands am obligativitatea ca si societate comerciala sa inchei un contract cu o firma care efectueaza servicii SSM SI PSI /PROETCTIA MUNCII? Multumesc! (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat suciu_diana suciu_diana Buna ziua, lucratorul desemnat trebuie sa fie angajat in compania respectiva cu contract de munca? Sau acesta poate sa isi indeplineasca atributia ... (vezi toată discuția)