avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapta penala sau civil?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapta penala sau civil?

Buna seara tuturor,

In discutiile purtate cu colegele mele, s-a relatat un caz prin care o femeie a fost batuta de catre o alta femeie, care prin doua palme peste obraz, prima femeie a prezentat leziuni (zgarietura) la buza, care ulterior, si-a scos certificat medico-legal necesitand 7 zile de ingrijiri medicale.
Victima a depus plangere penala, iar politistul si procurorul de caz i-a respins plangerea in baza art. 193 (2) Cod penal, prin care spre uimirea noastra a colegelor victimei, am ramas uimiti cand am dezbatut acest art. din codul penal, care spune ca lovirea sau alte violente este acceptata ca fiind leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile.

Dezbaterea intre noi colegele, subiectul a fost prin urmatoarea intrebare:
- Pentru lovituri, violente umane ce necesita un nr. de cateva zile, sau un nr. mai mic de 90 de zile de ingrijiri medicale, aceasta fapta nu mai este cercetata penal?
Art.193 alin.2 este incadrarea corecta, dar trebuie sa existe si probe in sensul a ce se sustine.
Nu inteleg insa ce vreti sa spuneti prin faptul ca procurorul i-a respins plangerea, s-a dispus clasarea?
Da, vroiam sa spun de faptul ca procurorul i-a respins plangerea, s-a dispus clasarea in baza art. 193 al. 2 C.penal sub motivatia ca fapta nu exista, dand de inteles ca fapta nu e prevazuta de legea penala sau cam asa ceva.

Asa ca va puteti imagina ce uimire a fost intre noi colegele cand colega ne-a relatat ce a patit si ce solutie s-a dispus.

Sa intelegem ca, in cazul daca sotii nostri ne bat si depunem plangere penala pentru infractiunea de lovituri care necesita ingrijiri medicale de circa cateva zile sau 2-3 saptamani, sotii nostri nu pot fi pedepsiti deoarece legea penala nu prevede asa ceva?

Atunci, loviturile si violentele ce necesita ingrijiri sub 90 de zile, se merge la instanta civila in loc de plangere penala?
Nu faceti confuzie, fapta nu exista presupune inexistenta unei fapte in materialitatea ei, probabil nu s-a putut proba savarsirea infractiunii, exact ce va spuneam.
Existenta unor vatamari si a unui CML nu conduc automat la o solutie de condamnare, aceste elemente mai trebuie sa fie coroborate si cu alte probe pentru a se demonstra ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de cel inculpat.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Nu stiu exact ce este la dosarul colegei mele, nu l-am citit, doar ne-a relatat.
Din spusele d-stra d-le av., ce elemente mai trebuie sa fie coroborate si cu alte probe pentru a se demonstra existenta infractiunii?

Trebuie declarații martori, sau la ce va referiti pentru ca solutia sa fie admisa spre condamnare a unor astfel de persoane ce savarsesc infractiuni de lovire ? Ce probe ar mai fi necesare pe langa CML si plangerea penala?
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Narcisa_, utilizator
Da, martorii ar fi utili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod penal art.180 Marcel_123 Marcel_123 La servici m-am batut cu un coleg ,l-am lovit din gresala la cot si el a dat cu pumnu si cu alte obiecte . acum daca el depune plangere ce se va intampla (vezi toată discuția)
In cit timp se poate dep o plingere penala sa fie valabila Choose ONU NUME Choose ONU NUME Am avut o altercatie cu soacra mea.cu vb urite si imbrincituri (vinatai pe mina )si eu si ea. Sa zicem ca ea a depus plingere si poate ea a facut poze .trebuie ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala cristi_o cristi_o Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra: Persoana apropiata batuta si lasata in camp, s-a solicitat ... (vezi toată discuția)