avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii primarie pentru cladirile din cateogriile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii primarie pentru cladirile din cateogriile de risc cutremur

Pana in 1996 categoriile de urgenţă (U1-4) reprezentau prioritatea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic. Pentru fiecare categorie in parte, era un numar de ani maxim prevazut pentru inceperea lucrarilor de consolidare.

Apoi, cateogriile s-au schimbat in RS1-4, dar nu mai gasesc vreo obligatie a cuiva in ceea ce priveste lucrari de consolidare.

Cine are aceasta responsabilitate ? Primaria, sau altcineva ?
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 20:04, 28 Decembrie 2018
Exista in discutie un proiect de lege: pentru modificari la legislatia in vigoare cu noi obligatii pentru proprietarii de imobile=asociatii de proprietari
Consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public ar putea fi gratuita pentru proprietari, banii urmand sa fie platiti de catre stat
In cazul in care proprietarii din imobilele de locuit in comun nu doresc consolidarea, primariile ar putea sa mearga pana la evacuarea acestora pe perioada lucrarilor si mutarea in imobile puse la dispozitie de administratiile locale-daca detin astfel de spatii...
Sunt in vigoare dispozitii care vizeaza instituirea unor masuri noi pentru proprietarii de cladiri cu risc seismic care nu permit autoritatilor sa le reabiliteze cladirile, dispozitii care completeaza OG nr 20/1994.
Proprietarilor le revine obligatia legala de a permite intrarea autoritatilor in imobilele pe care le detin, pentru activitatile de expertizare, proiectare sau de executie a lucrarilor de consolidare a cladirilor.
Totusi in imobilele de locuit in comun se gasesc situatii diferite,proprietari care nu inteleg riscul,suspecteaza difrerite interese si refuza programul de consolidare
Daca proprietarii de constructii refuza, reprezentantii autoritatilor publice locale vor putea intra în aceste spatii prin ordonanta prezidentiala – act prin care se poate dispune restrangerea folosirii suprafetei locuibile
In cazuri extreme se va putea dispune ca evacuarea detinatorilor de constructii sa fie o masura temporara, pe perioada efectuarii lucrarilor.
Dispozitia in vigoare prevede ca proprietarii pot fi amendati cu pana la trei amenzi, in cazul in care nu-si expertizeaza cladirea, daca nu executa proiectul de consolidare intr-un timp acceptabil lucrarea sau pentru situatia în care nu pornesc consolidarea cladirii.
In cazul proprietarilor al caror venit este sub cel mediu pe economie, cheltuielile se suporta integral de la bugetul de stat; pentru cei cu un venit mediu exista posibilitatea ca acestia sa plateasca fara dobanda c/v executie intr-un interval de 25 ani
Problema in multe orase ar fi nu impotrivirea proprietarilor, ci faptul ca nu se face efectiv nimic. Adica s-au facut expertize, s-a constatat ca este necesara consolidare a anumitor si asa a ramas de peste 10 ani. Ce demersuri s-ar putea face ca sa inceapa consolidarile ?
Buna seara!
In acest moment beneficiem de legislatia de care ati facut vorbire in cele de mai sus.

ORDONANTA NR. 20/1994 PRIVIND MASURI PENTRU REDUCEREA RISCULUI SEISMIC AL CONSTRUCTIILOR EXISTENTE*)
actualizata la data de 06.08.2018

Art. 2
(1) Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii au obligatia sa actioneze pentru:

a) urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor din proprietate sau din administrare;

b) expertizarea tehnica, de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate, a constructiilor existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie. In cazul in care, in termenele prevazute de prezenta ordonanta, nu au fost realizate masurile de interventie fundamentate in expertiza tehnica initiala sau in cazul in care codul/normativul de proiectare seismica in baza caruia s-a efectuat expertizarea tehnica initiala si incadrat constructia existenta in clasa de risc seismic si-a incetat aplicabilitatea, se poate efectua, la solicitarea proprietarilor/asociatiei de proprietari, in scopul actualizarii masurilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, o noua expertiza tehnica a constructiei existente in conformitate cu continutul-cadru prevazut in codul/normativul de proiectare seismica aflat in vigoare la data solicitarii, finantata din bugetele locale. Expertiza tehnica se insuseste de proprietari/asociatia de proprietari in vederea continuarii, in conditiile legii, a actiunilor de interventie privind reducerea riscului seismic al constructiei existente, dupa avizarea prealabila in Comisia Nationala de Inginerie Seismica organizata pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
---------
(la 06-08-2018, Litera b) din Alineatul (1) , Articolul 2 a fost modificata de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018)
---------
c) transmiterea concluziilor raportului de expertiza tehnica si a incadrarii constructiei in clasa de risc seismic catre autoritatile administratiei publice locale competente, precum si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica, in vederea asigurarii, in conditiile legii, a monitorizarii actiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv inscrierii in partea I a cartii funciare a imobilului a clasei de risc seismic in care a fost incadrata constructia existenta;
d) aprobarea deciziei de interventie si continuarea actiunilor definite la alin. (6), in functie de concluziile fundamentale din raportul de expertiza tehnica.
----------
Alin. (1) al art. 2 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 282 din 18 noiembrie 2015, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 863 din 19 noiembrie 2015.
----------

Art. 5
(1) In vederea prevenirii unui potential dezastru provocat de cutremure, proprietarii si detinatorii cu orice titlu ai constructiilor supuse reglementarilor prezentei ordonante au obligatia de a permite intrarea in imobilele pe care le detin, pentru desfasurarea activitatilor de expertizare, efectuare a masuratorilor pentru intocmirea documentatiei cadastrale necesare inregistrarii imobilului in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, conform legislatiei speciale in materie de cadastru si publicitate imobiliara, proiectare sau de executie a lucrarilor de interventie a constructiilor sau a altor asemenea lucrari. In acest scop, persoanele respective vor fi instiintate cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceperea lucrarilor.
--------
(la 06-08-2018, Alineatul (1) din Articolul 5 a fost modificat de Punctul 16, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018 )
---------
(2) In caz de refuz, intrarea in orice incapere a constructiilor supuse lucrarilor necesare de expertizare, cadastrare, proiectare, executie sau a altor asemenea lucrari se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor din Codul de procedura civila, data cu citarea partilor. Potrivit acelorasi dispozitii, daca este necesar, instanta judecatoreasca va putea dispune restrangerea folosintei incaperilor din constructiile supuse lucrarilor respective sau evacuarea, pe timpul desfasurarii lucrarilor de interventie a constructiilor in cauza, a persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile supuse consolidarii. In cazul in care instanta dispune evacuarea, prevederile art. 4 alin. (8) lit. c) teza a doua sunt aplicabile.
--------
(la 06-08-2018, Alineatul (2) din Articolul 5 a fost modificat de Punctul 16, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018 )

3) In cazurile prevazute la alin. (2), la cererea primarilor municipiilor si oraselor si, respectiv, a primarului general al municipiului Bucuresti sau a executorului judecatoresc, dupa caz, organele de politie, jandarmeria ori alti agenti ai fortei publice sunt obligati sa acorde sprijinul necesar pentru realizarea efectiva si fara intarziere a lucrarilor de expertizare, de proiectare si/sau de executie, precum si pentru punerea in executare a ordonantei presedintiale.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2018
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiză pentru risc seismic Cccv Cccv 1.In cazul în care avem suspiciuni asupra cladirii in care locuim și solicitam expertiza , cine suportă cheltuielile ecpertizei 2.Suntem 2 proprietari ... (vezi toată discuția)
Confiscarea apartamentului de patre primarie lilianamcn lilianamcn Am un prieten care este proprietar al unui apartament intr-un bloc cu risc seismic, in care primaria capitalei a demarat proceduri de reabilitare. Acest ... (vezi toată discuția)
Bloc incadrat grad seismic u3 cristina_pop cristina_pop Buna ziua. Doresc sa vand un apartament ce se afla intr-un bloc incadrat la U3 grad seismic. Stiu ca nu este acceptat de banci pentru credit. Pot face o ... (vezi toată discuția)