avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Procent despagubiri rca?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Procent despagubiri rca?

pentru un opel din 2000, 1600 cmc si 270.000 km la bord, care este procentul maxim pe care il poate oferi un asigurator (Omiasig). vinovatul este alt sofer care si-a recunoscut vina, iar masina este in service de o saptamana si sta degeaba pentru ca asiguratorul nu stie ce valoare sa despagubeasca. mentionez ca masina are urmatoatrele daune...capota, radiator, bara si faruri. multumesc mult
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:03, 25 Septembrie 2009
Teoretic procentul maxim este de 100% :D
practic... intai trebuie intrebat (eventual in scris) asiguratorul respectiv;
este posibil sa intrati in ceea ce se cheama "dauna totala economica" (atunci cand despagubirea depaseste un procent ridicat 70-80% din suma asigurata);
intervine problema "epavei", care la RCA este evaluata la max 25% si care este posibil sa va ramana spre valorificare.
In astfel de cazuri solutia practica este: luati banii pt despagubire, valorificati epava cat mai bine (licitatie pe net, printr-o firma specializata, etc), puneti diferenta si luati alta masina. Daca stati bine cu nervii si cu banii, va judecati cu asiguratorul si va asumati riscurile aferente. :stunned:

Succes!
Bineinteles colegul glumea cu procentele rotunde(100%)
E bine sa cunoasteti din timp procentul maxim pe care, nu asiguratorul ,ci normele il impun: pentru 9 ani vechime si peste(cu mult) 135.000 km aferenti, suma maxima reprezinta 18% din valoarea de catalog a masinii in anul 2000.Restul nu conteaza.
Din pacate sunteti f. aproape de dauna totala (economica).Adica masina s-ar putea repara dar normele impun o limita redusa a maximum-ului platibil.
Aceasta suma(18%) inmultita cu 0,75 plus epava - reprezinta speranta dvs. de despagubire .
Era vorba de 100% din valoarea actuala (de la data accidentului) a autoturismului, nu la pretul de catalog, fireste...

Merita ceruta o estimare a despagubirii si de la asiguratorul Casco al Opel-ului (nu rezulta din context daca exista aceasta asigurare) pentru ca in anumite situatii poate fi mai avantajos pentru asigurat despagubirea pe polita Casco, urmand ca societatea de asigurari care a emis polita Casco sa recupereze ce si cat poate de la asiguratorul RCA prin "regres administrativ". Desigur ca aceasta varianta poate atrage eliminarea beneficierii de "bonus" la reinnoirea politei (desi nu este etic, in practica am intalnit speta).

Succes!
fplopeanu a scris:

Desigur ca aceasta varianta poate atrage eliminarea beneficierii de "bonus" la reinnoirea politei (desi nu este etic, in practica am intalnit speta).

Asiguratorii considera la randul lor ca nu este etic sa mai acorde bonus(malus nu se acorda ), intrucat s-au inregistrat pe polita cheltuieli administrative (instrumentare dosar, demersuri recuperare, etc) pe care nu le recupereaza de la asiguratorul RCA.Acelasi principiu functionaza la polita CASCO atunci cand vinovatul de accident este altul decat un asigurat RCA (animal nesupravegheat, lucrari nesemnalizate in carosabil, biciclist contravenient, etc.) desi prin dreptul de regres se recupereaza strict valoarea despagubirii, fara cheltuieli de administrare.
Am si eu o intrebare privind subiectul.
In caz de dauna totala( fara Casco), asiguratorul celui vinovat poate sa-mi impuna sa accept 75% + epava, sau pot eu pretinde 100% din valoarea actuala a autoturismului si sa le cedez lor epava (varianta care mi-ar conveni mai mult) ?

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Dauna totala rca lucitanase lucitanase Buna ziua. Am si eu o dilema. Am avut un accident rutier din care masina mea a iesit cam sifonata. Precizez ca detin un Opel Tigra din 1999. Am fost la ... (vezi toată discuția)