avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii dupa 33 ani.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii dupa 33 ani.

Buna ziua !
Va rog daca vreti sa-mi raspundeti la cateva intrbari ;
Bunicul meu a decedat in 1976,in anul 1993 s-a emis Titlu de proprietate in numele sau, iar ca mostenitori ai acestuia sunt trecuti cei 4 copii din care mai sunt in viata doar 2 copii.Cei 2 care au decedat au unul 2 copii + sotia, iar celalalt 1 copil.
intreb : - cine are dreptul legal sa participe la succesiune ?
- daca unul s-au mai multi refuza sa se prezinte la notar pentru succesiune cum se procedeaza in acest caz ?
- taxele ( notar , timbru etc ) se impart intre cei ce participa la succesiune si in ce cote ?
- daca proprietate este in jud Arges, se poate deschide succesiunea in Bucuresti ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:51, 16 Septembrie 2009
catalin ciobanu a scris:

Ca si mostenitori ai bunicului dv. vin la succesiune cei 4 copii. avind in vedere ca 2 dintre acestia au decedat, in locul lor culeg mostenirea nepotii( fii celui decedat, fiecare pentru parintele sau).sotia unuia dintre fii decedat nu culege mostenirea.taxele de timbru si cele notariale de impart proportional cu cota detinuta de fiecare mostenitor. succesiunea se deschide la locul in care se afla bunul principal, daca este vorba de teren si acesta se afla in jud Arges, acolo v-a fi locul deschiderii succesiunii.


Cum explicati ca "sotia unuia dintre fii decedat nu culege mostenirea"?
Aici sunt 2 situatii:
- daca fiul a decedat dupa tatal sau, la mostenire vin cei 2 copiii impreuna cu sotia supravietuitoare, intrucat , se considera ca fiul a acceptat mostenirea, aceasta intrand in patrimoniul sau;
- daca fiul a decedat inaintea tatalui, intradevar, sotia supravietuitoare nu vine la mostenire. La mostenir vor veni , prin reprezentare , doar cei 2 copiii ai fiului decedat.
rolena a scris:

multumesc pentru raspuns, si cu permusiunea dvs. va mai pun o intrebare:daca un mostenitor renunta la dreptul sau de mostenitor, acea declaratie care trebuie sa o dea in fata notarului o poate da in alta localitate decat in cea in care se afla proprietatea ce intra in discutie ?sau nu se prezinta ?


Dupa ce a acceptat (ca doar de aceea a ajuns sa fie scris numele lui pe titlu) mostenitorul nu mai poate sa renunte. Poate sa vanda, sa doneze, etc. cota lui parte. Dar asta nu se face printr-o declaratie. Sau, participand la imparteala, sa arate ca nu doreste sa primeasca teren in natura si sa renunte la suma de bani ce i s-ar cuveni drept sulta din partea celui ce va primi terenul in natura.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - in instanta Mostenirea nu se poate dezbate la notar, deoarece exista divergente intre parti. In situatie avem: 1 bunic decedat, 1 bunica: sotie supravietuitoare. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune cezar2011 cezar2011 Buna ziua, Bunicul meu a murit acum 8 ani. Nu s-a facut succesiunea dupa ce a murit. De la decesul bunicii a trecut o luna. Bunicii au cinci copii din care ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)