avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Anulare atestat R.T.E. constructii drumuri si poduri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Anulare atestat R.T.E. constructii drumuri si poduri

Buna ziua,
Va scriu, sa va cer ajutorul in numele sotului meu.
Ing. constructor de drumuri si poduri ani multi,atestat professional in anul 2010 ca RTE (respons. tehnic cu executia)in drumuri si poduri . Periodic legitimatia lui de RTE trebuie vizata din cinci in cinci ani pentru a fi valabila. Asta a si facut si in 2015 si a reinnoit viza ,urmand sa stea linistit pana in 2020.
Dar in urma cu doua zile, primeste un telefon de la un coleg de breasla , prin care il anunta ca in 31.08.2016 s-a emis un ordin 1895/2016 . prin care toti spacialistii atestati ( RTE, Diriginti de santier…),trebuia sa mearga la ISC ( Insp. de Stat in Constr.)teritorial si sa solicite ( conform acelui ordin 1895) schimbarea legitimatiei , a stampilei pana la data de 31.12.2016 , altfel isi va pierde dreptul de a mai profesa ca RTE.
Normal ca nu stia despre acest act legislativ , prin urmare suna la ISC territorial sa vada daca e adevarat…si da , asa este déjà nu mai figureaza ca specialist (pe lista lor )RTE , pentru ca nu avenit pana la sfarsitul anului sa solicite schimbarea actelor.( conform acelui ordin 1895).
“Bine dar de unde era sa stiu “, le-a spus sotul , “de ce nu m-ati anuntat, aveti toate datele mele pe site-ul ISC “.
Trebuia sa va interesati d-voastra de pe internet i-a raspuns si cu asta totul e” terminat “, eventual o luati de la capat ( sa -si faca dosarul ,adica sa dea din nou examene.., de la inceput ...)
Acum va intreb pe d-voastra : de unde putea afla despre acest ordin, e oare corect, legal sa-i anulezi unui inginer, atestatul RTE pentru care a dat un examen , a muncit pentru el , are o diploma ( poate fi anulata) ????
La 58 de ani, lucrand de dimineata pana seara pe santier , nu stai cu ochii pe internet, sa vezi daca nu cumva s-a schimbat ceva in legatura cu tine (profesional). Mi se pare aberant…!
Sotul lucreaza pe diverse santiere in tara ( Tulcea, Beius, Oradea ) trebuia sa fie la curent cu ce apare in monitorul official..???Nu era corect ca ISC, sa-l anunte telefonic sau in scris despre acest lucru ? De unde putea ghici el …?
El a stat linistit stiind ca mai are pana la expirarea vizei trei ani , si acum…??!
Va rog, spuneti-mi ce ar mai putea face in acesta situatie ?
Multumesc , si va doresc toate bune !
Cel mai recent răspuns: adrianconstantinvovec , utilizator 17:26, 19 Septembrie 2017
Oare nimeni nu este in situatia sotului meu...?
Va rog, cum ar putea sa rezolve situatia..?
Sotul meu se afla in aceeasi situatie. El a transmis la ISC Bucuresti o petitie, in atentia dlui Inspector General, prin care solicita recunoasterea de catre imputernicitii I.S.C. a calitatii sale de responsabil tehnic cu executia, fara dreptul de a desfasura activitatea pana la preschimbarea atestatului si legitimatiei RTE emisa de M.D.R.A.P.F.E. cu autorizatie si legitimatie emisa de I.S.C. si de asemenea prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru preschimbarea atestatelor.

Faptul ca nu a solicitat pana la data de 31.12.2016 preschimbarea atestatului RTE si a legitimatiei emise M.D.R.A.P.F.E. cu autorizatie si legitimatie emisa de I.S.C ar putea fi numai un motiv de suspendare a dreptului de a practica activitatea respectiva pana la preschimbarea acestora si nicidecum de incetare a calitatii de RTE in perioada de valabilitate a atestatului (o situatie asemanatoare, de suspendare a dreptului de practica pana la depunerea dosarului de prelungirea valabilitatii atestatului si obtinerea vizei, este prevazuta la art. 44 alin.2 lit. 5 din procedura de autorizare RTE pentru persoanele autorizate cărora ultima perioadă de valabilitate a vizei specificate pe legitimație a expirat si solicita confirmarea periodica a dreptului de practica).

Dupa parerea mea, cei care au dat examen si au obtinut atestatul RTE nu pot pierde niciodata calitatea de responsabil tehnic cu executia.
Chiar si in situatia in care savarsesc inflactiuni sau contraventii dintre cele pentru care, conform procedurii de autorizare, se poate anula permanent sau temporar dreptul de practica insa nu si calitatea de RTE.
Problema nu este de a pierde calitatea de RTE ci de a nu avea viza de practica. Aici cred ca s-a facut confuzia.
Un RTE cu atestat poate solicita oricand viza de practica. In procedura de autorizare este specificat in mod clar cum se procedeaza atunci cand nu ai depus la timp documentele de prelungirea vizei ( cu 45 zile inainte de expirare) si aceasta ti-a expirat. Depui la ISC un dosar de prelungirea vizei la care atasezi o declaratie pe propria raspundere, in care declari ca, in perioada in care nu ai avut viza de practica nu ai desfasurat activitate.

Calitatea de RTE este recunoscuta oricand, insa in lipsa vizei de practica nu poti desfasura activitate.

Singura problema ar fi termenul de depunere la ISC a dosarelor de preschimbare a atestatelor. Chiar si in aceste conditii de intarziere a depunerii dosarului, acest termen nu poate fi un termen de decadere din drepturile obtinute anterior si recunoscute la nivel national. De aceea am solicitat prelungirea acestuia.

Ar fi bine sa transmita si sotul dumneavoastra o petitie la ISC. Daca mai sunt si alte persoane in aceeasi situatie cred ca ar fi bine sa transmita si ele solicitare catre Inspectorul General. Atasati la solicitare copiile atestatului si legitimatiei ( fata -verso) asa incat se se vada ca a fost "anulat" un document aflat in perioada de valabilitate.

Sper sa va fie de folos cele relatate mai sus!



PS
Dupa parerea mea, exista argumente solide pentru a castiga pe aceasta tema si in Instanta.
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.
O sa facem si noi scris catre ISC Bucuresti si ...vom vedea ce o sa mai fie.
Daca primiti vreun raspuns sau mai aveti vreo informatie in legatura cu acest subiect , v-as ruga sa ne scrieti si noua , cum de altfel vom face si noi din moment ce vom avea vesti noi..
Inca o data multumim .
Toate bune va doresc !
Salut,
Noi am trimis petitia, atat prin email la adresa isc@isc.gov.ro, cat si postal, recomandata cu confirmare de primire.
Conform art 8 si art. 9 din OG 27/2002, actualizata 2016, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor , ISC ar trebui sa ne dea un raspuns in max. 30 zile.

Redau mai jos cele doua articole:
“ Art. 8
(1)Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
(2)Pentru solutionarea petitiilor transmise, potrivit art. 61, de la alte autoritati sau institutii publice, termenul de 30 de zile curge de la data inregistrarii petitiei la autoritatea sau institutia publica competenta .
Art. 9
In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul prevazut la art. 8 cu cel mult 15 zile.”


Va tinem la curent cu orice raspuns primim.
Toate cele bune !
Buna ziua,
Multumesc mult, acum am trimis si noi la ISC, cum primim un raspuns va anuntam.
Toate cele bune !

Alte discuții în legătură

Decizie interna rte/cq Alex Marinica Alex Marinica Buna ziua. Am marea rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: compania la care imi desfaror activitatea doreste sa ma numeasca RTE (responsabil ... (vezi toată discuția)
Autorizare responsabil tehnic cu executia (rte) corneliaE corneliaE Cine autorizeaza RTE in domeniul lucrarilor de intretinere curenta??? Multumesc. (vezi toată discuția)
Suspendare autorizatii diriginte santier SANTIER SANTIER Buna ziua! Am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea problema; Sunt diriginte de santier autorizat din 2011, am 35 de ani, nu am profesat ca si ... (vezi toată discuția)