avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire

Va rog sa imi cum procedez in urmatoarea situatie.Daca un salariat are poprire, i se retine 1/3 din salar dar nu a terminat de platit suma respectiva si primeste o alta poprire de la aceeasi institutie pe alta suma firma o plateste pe prima si apoi pe urmatoarea?
Buna ziua,

Anuntati in scris executorul despre situatie. Apoi efectuati retinerea si distribuirea conform indicatiilor executorului. Daca sunt doua urmariri, poate va fi necesar sa opriti 1/2 din salariu, dar poate e o diferenta rezultata din recalcularea sumei daca ziceti ca e vorba de aceeasi institutie.

Succes,

Art. 728
Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.


Art. 786
Obligaţiile terţului poprit
(1) În termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:
1. să consemneze suma de bani, dacă creanţa poprită este exigibilă, sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului judecătoresc, în cazul popririi înfiinţate pentru realizarea altor creanţe decât cele arătate la pct. 2;
2. să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii. La cererea creditorului, suma îi va fi trimisă la domiciliul indicat sau, dacă este cazul, la reşedinţa indicată, cheltuielile de trimitere fiind în sarcina debitorului.
(2) Dacă sunt înfiinţate mai multe popriri, terţul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicând, după caz, executorului ori creditorilor arătaţi la pct. 1 şi 2 din acelaşi alineat numele şi adresa celorlalţi creditori, precum şi sumele poprite de fiecare în parte.


Poprirea
Art. 788
Cazul popririlor ce depăşesc cuantumul sumei urmăribile
(1) În cazul în care sunt înfiinţate mai multe popriri şi sumele pentru care s-a dispus înfiinţarea popririi depăşesc suma urmăribilă din veniturile debitorului, terţul poprit, în termenul prevăzut la art. 786 alin. (1), va reţine şi va consemna suma urmăribilă, înştiinţându-i pe executorii judecătoreşti care au înfiinţat popririle, dispoziţiile art. 653 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Distribuirea se va face de către executorul judecătoresc competent, potrivit dispoziţiilor art. 863 şi următoarele.
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2017
Dana Fatol, Avocat
Nu este corect. In cazul a doua sau mai multe popriri concurente...tertul popritor ( firma) trebuie sa indisponibilizeze jumatate din salariul net al debitorului ( al dvs) si sa il consemneze executorului judecatoresc. Cam asta e. Acuma in practica situatia poate sta si atlfel, si anume: dvs sa discutati cu creditorul si executorul judecatoresc pentru a incheia o intelegere de plata astfel incat executorul sa va ridice poprirea de pe salariu si dvs sa achitati lunar sau cum conveniti o suma de bani, pe romaneste ca o rata.
isacvlad a scris:

Nu este corect. In cazul a doua sau mai multe popriri concurente...tertul popritor ( firma) trebuie sa indisponibilizeze jumatate din salariul net al debitorului ( al dvs) si sa il consemneze executorului judecatoresc. Cam asta e. Acuma in practica situatia poate sta si atlfel, si anume: dvs sa discutati cu creditorul si executorul judecatoresc pentru a incheia o intelegere de plata astfel incat executorul sa va ridice poprirea de pe salariu si dvs sa achitati lunar sau cum conveniti o suma de bani, pe romaneste ca o rata.



Nu spune nicaieri ca este vorba de o treime sau jumatate din salariu.
Se mentioneaza ca este vorba de pana la o treime sau pana la jumatate din salariu.
Angajatorul poate sa isi protejeze proprii angajati fara sa incalce legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Executare silita salar angajat anamaria81 anamaria81 am primit de la un executor judecatoresc, pentru un salariat, o adresa de infiintarea popririi pe salariu si o copie dupa o hotarare judecatoreasca . La ... (vezi toată discuția)