avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor sau comisie de cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor sau comisie de cenzori

Din cate stiu pentru o asociatie cu peste 15 membri trebuie un cenzor. Intrebarea este daca cenzorul trebuie sa fie expert contabil? Daca pe parcurs va depasi 100 membri trebuie o comisie de cenzori din care unul trebuie să fie expert contabil Intrebarea este daca trebuie schimbat statutul asociatiei pentru ca in statul este prevazul un cenzor si nu o comisie de cenzori?
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 17:59, 23 Ianuarie 2014
Nu trebuie schimbat statutul pentru ca presupun ca pe undeva tot in statut ati trecut ca acesta se completeaza cu prevederile legale in vigoare (cum ar fi OG 26 din 2000 actualizata).
Deci singura modificare e sa depuneti Procesul verbal al adunarii generale in care s-a aprobat componenta comisiei de cenzori in urma constatarii ca s-a depasit numarul de 100 de membrii cu drepturi depline.
Multumesc. Deci daca este un singur cenzor nu trebuie sa fie expert contabil. Procesul verbal al adunarii generale trebuie depus la judecatorie?
Ba da, trebuie sa fie espert contabil si cu legitimatie de cenzor vizata la zi.
Unde este aceasta prevedere pentru ca la art. 27 din OG nr.26/2000 actualizata nu este prevazut acest fapt si numai la art.27/1 se prevede acest fapt pentru unul din membrii comisiei de cenzori
Pana la 15 membri nu trebuie cenzor. La peste 15 membri trebuie cenzor - acesta poate fi un membru din asociatie sau o persoana din exteriorul ei, nu cere legea nicio calitate speciala, nici macar studii superioare economice, cu atat mai putin calitatea de expert contabil sau contabil autorizat. Desigur ca e bine sa aiba habar de aspecte financiar-contabile si fiscale si, daca nu, va trebui sa se asigure acestuia consultanta necesara de specialitate ca sa isi poate exercita adecvat mandatul de control intern neierarhic, pentru ca cenzorul e prin definitie ochii si urechile Adunarii Generale pe aspecte patrimoniale, si eventual si pe alte aspecte daca i-au fost incredintate prin Statut sau decizia AG. Poate fi renumerat sau nu, in functie de ce si cat va avea de lucru si daca accepte sa activeze voluntar... Daca e din afara asociatiei, ar fi mai firesc sa fie un profesionist si sa fie remunerat, dar nu e obligatoriu, poate fi pur si simplu o persoana de incredere pe care o cunosc membrii asociatiei sau le-a fost recomandata.
La peste 100 de membri asociatia e obligata prin lege sa isi faca comisie de cenzori, si unul din acestia trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat, membru CECCAR. Ceilalti doi pot fi simpli membri sau chiar persoane din exteriorul asociatiei, in care membrii au incredere, a se vedea explicatiile de mai sus.
Statutul e completat de drept cu prevederile legale in vigoare si acestea prevaleaza si pot fi invocate chiar peste / contra prevederilor din Statut, dar ar fi normal sa se modifice / completeze adecvat Statutul pentru a fi pus in concordanta cu prevederile legale, ca sa se consacre expres si in Statut ca la peste 100 de membri obligatoriu (dar optional si cand sunt mai putini) AG va alege nu cenzor, ci comisie de cenzori....

Alte discuții în legătură

Cenzor ong Praipan Praipan Buna ziua! Exista vreo prevedere legala care sa oblige ca cenzorul unui ONG sa aiba o pregatire de specialitate (contabil sau expert contabil)? Multumesc! (vezi toată discuția)
Obligatia nominalizarii cenzorului in statutul unui ong misha_1965 misha_1965 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa imi clarific cateva aspecte referitoare la cenzori, in cazul unui ONG. 1) In statutul unei Asociatii (in general al unui ... (vezi toată discuția)
Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)