avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Semnatre expertiza - Expert Consilier
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Semnatre expertiza - Expert Consilier

Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor consilieri care sunt vreo 5 si toti cu mare experienta.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:
1. Am citit ca sunt obligat sa le aduc la cunostiinta raportul meu pentru a-si exprima concluziile separate (daca e cazul) - cum as putea sa procedez ca sa ma achit de aceasta obligatie fara sa fiu nevoit sa alerg dupa ei.
2. Daca ei au facut raport separat, cum sa procedez pentru a obtine semnatura lor pe raportul meu, daca e posibil fara sa alerg dupa ei.

Din cate am constatat sunt ffff greu de gasit si niciodata nu au timp.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 18 Mai 2017
@alexandrugeo...
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara (include si expertiza contabila) mentioneaza:
- ART. 18 (1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
Prin adresa de desemnare a expertului pentru efectuarea expertizei, daca au fost admisi de catre instanta de judecata si experti consilieri, acestia sunt nominalizati de organul judiciar si li se indica datele de contact tocmai pentru ca expertul desemnat sa-i convoace la expertiza o data cu partile in proces (nu exista o alta posibilitate oficiala de convocare a expertilor consilieri la expertiza, in conditiile in care expertul desemnat stabileste data, ora si locatia pentru expertiza).
Din practica, la data expertizei, expertul desemnat stabileste impreuna cu expertii parte/ consilieri modul practic de comunicare legat de concluziile expertizei. Acest mod de comunicare se mentioneaza in PV incheiat la data expertizei, in care se mentioneaza participantii si eventuale nelamuriri ale expertilor vis a vis de partile in proces, nelamuriri la care acestea trebuie sa raspunda pana la data de .... De regula, expertul desemnat trimite un exemplar din raport, prin posta, expertilor consilieri sau ii cheama pentru a citi impreuna raportul de expertiza. Daca sunt de acord cu concluziile, expertii consilieri semneaza raportul de expertiza sau trimit expertului desemnat un document scris, in acest sens. Acest document poate fi depus de expertii parte si direct la dosarul cauzei. Daca expertii parte nu sunt de acord cu concluziile expertizei, intocmesc un document separat in care isi motiveaza punctul de vedere. Documentul urmeaza acelasi itinerar ca cel anterior mentionat.
Expertul desemnat depune raportul de expertiza la arhiva organului judiciar cu nr. de inregistrare/ data impreuna cu documentele mentionate anterior, dupa caz.
Cu tot respectul cuvenit, indraznesc sa am o alta opinie cu privire la obligatiile legale ale expertului numit/desemnat:
1. Nu exista nicio prevedere legala care sa-l oblige pe acesta sa trimita raportul cu opiniile sale, Consilierilor partilor. Dinpotriva, are obligatia sa-l depuna instantei sau organului judiciar care a dispus-o si, de aici sa ia la cunostinta de continut, partile direct, prin avocat sau consilier parte. De aici incolo acesta se poate exprima asupra opiniilor din raport. Altfel ar insemna ca luind la cunostinta de continutul raportului, de fapt de un drafts (deoarece raportul are valoare juridica si data certa din momentul depunerii la beneficiarul org judiciar), consilierul in fapt se antepronunta, face o oarecare presiune asupra expertului numit, afecteza celeritatea si se creeaza chiar un dezechilibru luind act de raport inaintea celorlate parti care nu au consilieri, etc;
2. Consemnarea opiniilor separate ale expertilor in acelasi raport, se refera strict la situatia in care au fost NUMITI/DESEMNTI, mai multi experti si nu are nicio legatura cu CONSILIER al PARTILOR;
3. Acestia pot sa-si spuna ev opinii separate, numai intr-un raport separat, dupa care, expertul desemnat/numit va raspunde daca i se va solicita, printr-un raspuns la obiectiuni, observatii sau opinii divergente;
4. Citarea se refera la parti nu la consilierii acestora.
Pot exista opinii diferite.
1. In mesajul anterior am expus procedura aplicata in practica, care face ca intervalul de timp scurs intre diferitele activitati legate de expertiza sa fie diminuat la minim.
Faceti o confuzie legata de expertul parte. Acesta este aprobat de organul judiciar, la propunerea uneia din partile in dosar, este platiti separat de partea care l-a propus, dar nu apara interesele acestei parti, ci supravegheaza/ contribuie ca activitatile legate de expertiza sa se desfasoare cu respectarea normelor in vigoare. Expertul desemnat si expertul parte sunt de regula, de aceeasi specializare de expertiza, cunosc si respecta aceeasi legislatie.
2. Pentru scurtarea termenelor, toate documentele se depun o data la arhiva tribunalului, cu acelasi nr.de inregistrare/ data, fara a fi obligatoriu acest aspect.
3. Expertul desemnat nu raspunde la obiectiuni, observatii sau opinii divergente formulate de catre experti parte, in scris. Poate raspunde amical, in cadrul discutiilor legate de desfasurarea expertizei si documentele existente la dosarul cauzei. Expertii parte daca nu sunt de acord cu concluziile raportului, formuleaza un punct de vedere separat pe care il sustin intr-un raport separat. Organul judiciar analizeaza raportul de expertiza/ concluziile raportului si eventualele opinii separate ale expertilor parte, urmand a decide. Este posibil ca organul judiciar sa ceara lamuriri expertului desemnat, avand in vedere opiniile separate ale expertilor parte.
4. Expertul parte nu este citat, nici anuntat in scris de catre organul judiciar ca a fost aprobat. Expertul parte este aprobat de catre organul judiciar si numele sau plus datele de contact sunt comunicate prin adresa de anuntare a expertului desemnat caruia i s-a incredintat efectuarea expertizei, tocmai in scopul de a fi convocat de catre expertul desemnat, la lucrarile expertizei si pentru participare impreuna cu partile in dosar.
Da! ramin la opinia mea. Invocati experienta si formulati supozitii bazate pe aceasta. Eu, cu cel putin tota atita experienta, mi-am argumentat opinia oarecum divergenta pe ici pe colo, pe prevederile OG 2/2000, NCPC, NCPP si Normele profesionale ale expertilor contabili. Se pare ca sinteti expert tehnic si nu aveti un organism profesional.
Cu respect!
Asociatiile profesionale pot stabili anumite reguli generale si chiar proceduri de urmat pentru membrii sai, care sa le imbunatateasca activitatea )in cazul nostru cea de expertiza), dar acestea nu pot fi contrare prevederilor din actele normative, nationale (lege, ordonante, HG, ordine de ministru/ instructiuni, etc.).
Se incearca de cativa ani infiintarea de catre MJ a unei asociatii a tuturor expertilor si specialistilor tehnici judiciari, inclusiv a contabililor, la care sa adere si asociatiile profesionale deja constituite pe anumite specializari. Nu s-a ajuns pana in prezent la un numitor comun si dupa informatiile mele s-a convenit la nivelul MJ ca este util sa apara o lege. Nu ar fi rau ca si aceasta lege sa faca parte din legile justitiei de care se aminteste atat de des in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila cu drepturi de autor Daniela04 Daniela04 Buna ziua. As dori sa va intreb daca expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si expertul numit , de exemplu , in cadrul convocarii , daca este ... (vezi toată discuția)