avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... sanctiune pentru conducere sub influenta alcoolului.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

sanctiune pentru conducere sub influenta alcoolului.


Buna ziua,

Prietenul meu a fost prins in timp ce conducea sub influenta alcoolului. Pentru o concentratie de 0.46mg/in aer expirat, fara sa fie dus la spital pentru recoltare de probe biologice. Exista vreo posibilitate sa scape doar cu suspendarea permisului de conducere, sau orice varianta care nu inseamna condamnare? Stiu ca peste 0.8g in sange este considerat infractiune. Iar concentratia de 0,46 in aer expirat, dupa calcul, depaseste 0,8g. Se poate face calculul asa doar matematic fara recoltarea de probe? Mentionez ca nu a refuzat sa se duca la testare, nu i s-a spus, cerut sa mearga. Cand a fost la politie sa intrebe ce se intampla (au trecut 3 luni), i s-a spus sa astepte sa il sune inspectorul de caz.
Cel mai recent răspuns: Soamz , utilizator 21:17, 27 Martie 2017
peste 0,40% in aer si 0,80% in sange constituie infractiune si se sanctioneaza ca atare
Multumesc pentru raspuns. In cazul lui insa, in sange nu exista valoare, pentru ca nu i s-au recoltat probe biologice :-/
Art. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.


Detalii: [ link extern ]
S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiuni prev. si ped. de art. 337 c.p.
I s-a solicitat in mod sigur sa mearga la prelevare, poate nu isi mai aduce aminte situatia de fapt din cauza consumului de alcool.
Cand va avea posibilitatea sa consulte dosarul o sa vada ca exista PV de constatare a infractiunii flagrante unde se consemneaza acest aspect si probabil este si un martor care confirma.
Este exclusa expertiza privind calculul retroactiv fara prelevarea a 2 probe de sange.
Opinez ca urmeaza sa fie trimis in judecata si condamnat. Permisul se anuleaza in urma hot. de condamnare ramasa def.
ART. 337 c.p.
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive*) se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Ok, am inteles. Multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Ce se poate întâmpla dacă inițial am fost testat cu etilotestul, dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice? Adrian Chisiu Adrian Chisiu daca nu am fost testat cu etilotestul inițial , dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice , ce se inatmpla ? (vezi toată discuția)
Alcool edyandrei edyandrei buna ziua in data de 13 01 2016 m-am acrosat usor de un automobil marca logan. problema este ca consmasem alcool. la venirea politiei au constatat accidentul ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan - consecinte George432 George432 Buna ! Am fost prins cu 0,94 in fiola , la sange mult mai mult , dupa cum cred ca si stiti . Acuma ce as putea face ? Cat o sa primesc si cand o sa mi revad ... (vezi toată discuția)