avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizare individuala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizare individuala

A o intrebare cu privire la contorizarea individuala a apartamentelor. In ce conditii se poate realiza acest lucru. Este necesara o majoritate 100% a locatarilor de pe sacara sa isi dea acordul sau este suficient o majoritate 50%+1? Deoarece in cazul nostru,din 8 apartamente,2 nu sunt de acord. Multumesc mult.
Daca luam un minimum de 2 lei/contor inseamna 8 lei/apart/luna sau 10 lei/apart. in cazul celor cu WC de serviciu.

1 mc de AR este ~5.6 lei iar 1 mc de AC ~ 13 lei.

Diferentele pe pers au fost ~ 3.7 lei AR, 4.5 lei AC adica in total 8,2 lei/pers/luna.
Ptr 2 pers. inseamna 8,2 x 2 =16.4 lei (rot. 16 lei)
Un contor UR este ~120 lei x 4 = 480 lei/apart.

480 : 8 lei/ap/luna = 60 luni (amortizare)

Nu se amortizeaza investitia in contoare UR decat peste 5 ani (ptr 2 pers) sau mai mult daca tariful ptr citire creste. Si atunci trebuie sa le schimbi sau sa le verifici metrologic. Alti bani, alta distractie.

Ideea este ca vor fi diferente permanent, este adevarat, mai reduse.
Costurile ptr citire si repartizare vor fi permanente, cum sunt de altfel si diferentele, firma avand exclusivitate pe soft, citire si repartizare poate oricand invoca o crestere a tarifului (de la 2 la 2,5 lei/contor, depinde cum este facut contractul, a crescut salariul minim pe economie, pretul la barilul de petrol sau energie electrica care ii alimenteaza calculatorul cu care face calcule, etc.).

Nu este mare sfaraiala cu UR!

Nu m-am lamurit daca contoarele UR au aceeasi clasa de precizie cu cel de bransament.
cyan a scris:


Nu este mare sfaraiala cu UR!

Nu m-am lamurit daca contoarele UR au aceeasi clasa de precizie cu cel de bransament.


1. Calculul amortizarii facut de catre dvs. este aproximativ. Faza este ca pierderile, pardon, diferentele vor fi mult mai mici - ceea ce nu-i de colo - adica merita sa faceti o medie a diferentelor lunare sa vedeti pe unde stati....
Calcule se pot face oricate si adevarul este ca bine ar fi daca o as. prop. ar hotari la un moment dat sa functioneze 1-2-3 luni fara contorizare, adica pausal, mai pe romaneste cantitatea facturata impartita la nr. de persoane.
S-ar putea trage o concluzie, buna sau rea. Oricum, dupa contorizare pe care noi am realizato in urma cu peste 15 ani, consumul la bransament a scazut de 3-4 ori - fara gluma. Totul a mers f. bine pana cand o parte dintre vecini s-au "prins ce este cu aceste apometre si cam cum se pot şmecheri. Astfel au inceput sa apara situatii de genul - un proprietar cu doua persoane in evidenta consuma luna de luna 10-12 mc pe luna, iar proprietari cu 5 persoane in evidenta consuma cu greu 5+6 mc pe luna.
La ultima AG chiar m-am luat de un astfel de proprietar (doua persoane raporteaza 1 mc apa rece baie + bucatarie). S-au facut verificari, acesta este consumul pe apometre.
Am fost intrebat daca stiu cati litri are 1 mc de apa. Raspunsul meu - nu stiu nene cand s-au predat la scoala aceste notiuni, eu am lipsit!!! Deci nesimtitul are impresia ca este cel mai şmecher din parcare. Bine, nu va pot spune unde s-a ajuns cu discutia...
Acum, ce sa va zic, nu stiu daca prin montarea apometrelor cu citire radio se va rezolva situatia, insa o buna perioada de timp, DA. Cum am mai spus, noi avem un proiect pilot pentru doua scari - una de 44 de apt si una de 20 de apartamente. Timp de un an situatia este excelenta, adica pierderi/diferente nesemnificative. Din aceasta cauza in ultima AG s-a hotarat inlocuirea tuturor apometrelor clasice cu cele cu citire radio. Pana acum costul citirii si a prelucrarii informatiilor (inclusiv informatii despre incercari de fraudare), este de 2,06 lei de apometru. In cazul in care vom monta peste 520 de apometre, in mod sigur vom negocia un alt pret.

Cu privire la momentul efectuarii citirii:
- la noi citirea bransamentelor de catre furnizor se face pe data 24 a lunii. Ei aceste apometre cu citire radio pot fi citite in aceeasi zi, dar mai sigur a doua zi, deoarece acestea pastrează intr+o memorie temporara, valoarea inregistrata la ora 24 a zilei in care s- a facut citirea de catre furnizor. Deci un mic decalaj asumat de catre noi, insa daca in fiecare luna se procedeaza asa, practic diferentele raman aproape constante si cum am spus - nesemnificative.

Cu privire la softul si dispozitivul cu care se face citirea: nu prea ne-am batut capul, insa, sunt sigur ca aceste firme care se ocupa cu aceste lucruri nu vor sa piarda "halvitza" din mana. Din cate m-am mai informat si citit pe internet sunt o multime de firme made of China care comercializeaza astfel de scule/softuri/apometre, insa va rog sa ma credeti ca nu am incredere. Credeti ce vreti, asta este situatia. Cautati si dvs. apoi veniti pe forum si ne dati amanunte. Oricum, preturile pentru softurile si sculele care "misuna" prin RO sunt prohibitive, chiar si pentru asociatii mai pricopsite...

Pe de alta parte, clasa de precizie a acestor dispozitive este la alegerea cumparatorului - adica, sunt si de clasa B - la un anumit pret, dar sunt si de clasa C, desigur la un pret mai "piperat".
Mai discutam - intelegand ca discutam ca intre prieteni, fara a face loby pentru vreo firma sau alta. Fiecare trebuie sa inteleaga ce vrea!

Succes!
Sigur, calculelele sunt aproximative iar investitia s-ar amortiza mai rapid ptr familii mai numeroase de 3-4 persoane. Nu as spune ca sunt impotriva montarii unor astfel de dispozitive dar sunt adeptul "lucrului" independent, sa nu depinzi de altii sa iti citeasca contoarele, dai un ban pe soft si ai terminat circul. Introducerea repartitoarelor inteligente dar cu monopol pe citire si repartizare este o "treaba" romanessca.
Asta este, trebuie sa cu "materialul" existent, vecinii ca si rudele nu ii poti alege intotdeauna! Doar sa te duci singur in padure dar si acolo iti vine ursul si te intreaba de ce i-ai pus caldura la pausal, ca el a inchis repartitorul!
eliasav a scris:

De fapt ma intereseaza care sunt conditiile prevazute de lege pentru contorizare pe partea de incalzire.


?
Buna dimineata,

Reglementarea masurarii energiei termice este data de ANRE: codul de masurare a energiei termice

O referinta:[ link extern ]

Pentru masurarea energiei termice consumate, a unui consumator individual, in mod normal ar trebui montat contor de energie termica.

Debitul de energie termica are formula : Q = mcdT,
unde m este masa de fluid de agent termic, c este caldura specifica si dT este diferenta dintre temperatura de intrare si cea de iesire a agentului termic

Concret, se masoara debitul de agent termic ce intra in locuinta cu un debitmetru volumetric, sau masic pe intrare, si pe intrare-iesire din locuinta se monteaza doi senzori de temperatura, iar rolul contorului (integratorului de semnal) este dat de un modul de calcul (un mic computer) care face calculul debitului de energie termica si contorizarea sa.

De ce spun integrare. Dupa cum am invatat (marea majoritate) in anii de liceu, pe la sfirsitul acestui ciclu ni se predau integralele. Imaginati-va graficul unei functii reprezentata pe axa xOy, intre doua puncte distincte x1 si x2, pe axa orizontala. Integrarea acelei functii y=f(x) nu este altceva decit aria suprafetei calculate intre cele doua puncte x1 si x2, de sub graficul functiei,pina la axa Ox. E un soi de trapez in care 3 laturi sunt perfect liniare si a patra - curba care reprezinta functia in sine intre y1=f(x1) si y2=f(x2) . Integrala inseamna contorizarea acelei functii intre x1 si x2 sau cum invatam noi : integrala de la x1 la x2 pentru f(x) dx

In practica integrarea inseamna o aproximare infinitezimala a acelei suprafete prin doua metode numerice posibile de insumare a suprafetelor cu o latura tinzind spre zero, asa numitele metode ale dreptunghiurilor sau trapezelor. Asta fac acei contori, fie ei mecanici sau electronici (da, contorii de energie, apa sau gaz , mecanici sau electronici sunt tot astfel de dispozitive).

O referinta: [ link extern ] /

In ceea ce priveste apometrele, mecanismul in sine este compus din:
- o turbina (o paleta care este actionata de miscarea apei prin debitmetru)
- un integrator mecanic

De observat ca debitmetrul in sine nu poate afisa debitul instantaneu, ci doar contorizeaza mecanic acel consum.

Pentru cele cu transmisie radio mai apar in plus;
- un senzor (releu reed) pentru conversie miscare rotativa in impulsuri (pe sistemul mecanic e atasat un mic magnet, care la o rotatie completa excita acel releu reed, ce genereaza pe contactul sau un impuls)
- un convertor de impulsuri in debit instantaneu
- un integrator electronic al acelui debit instantaneu
- un modul electronic-software cu functii multiple: inregistrare -contorizare, transmisie la distanta, functii de securitate etc.

In practica adaugarea de prelucrare semnal la un traductor de o anumita clasa de precizie, in cazul nostru apometrul mecanic, scade precizia, dupa o formula de genul: patratul erorii cumulate este egal cu suma patratelor erorilor din lantul de prelucrare semnal. Prin urmare un astfel de dispozitiv este ceva mai imprecis decit dispozitivul initial.

O referinta: [ link extern ]

Dau o bere (si nu glumesc) cui imi spune de ce apometrul radio clasa B se transforma in clasa A atunci cind montajul sau este nu orizontal, ci vertical.

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio (pareri) sterod sterod In Asociatia noastra dorim sa schimbam apometrele vechi (de 3-4 feluri), si vechimi cuprinse intre 13 si 3/4 ani cu unele noi si mai ales cu citire radio. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)
Contoare apa cu citire radio avrram avrram In adunarea generala a locatarilor, se ia hotărârea ( cu 50%+1 ) ca dupa montarea contoarelor de apa cu citire radio, diferențele de apa ( pierderile de ... (vezi toată discuția)