avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda neprezentare acte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda neprezentare acte

Buna ziua! In urma cu o zi am plecat sa iau pe cineva cu masina, iar in graba fiind nu am remarcat ca nu am portofelul asupra mea. Am fost oprit de un echipaj de politie si am remarcat faptul ca uitasem portofelul cu actele acasa asa ca am prezentat certificatul de inmatriculare si RCA-ul explicadu-i situatia agentului. Acesta mi-a solicitat sa suflu in etilotest(0.0 alcoolemie) iar pe urma mi-a cerut datele personale. I le-am adus la cunostinta, inclusiv CNP-ul, asteptandu-ma sa primesc un eventual avertisment avand in vedere faptul ca ma aflam la cca 2 km de locuinta de domiciliu. Totodata nu am avut nici un antecedent de orice natura pana in acel moment si nu am exprimat nici o clipa refuzul de legitimare sau alte actiuni asemanatoare.
Mare mi-a fost uimirea cand agentul mi-a adus PV-ul care cuprindea o sanctiune de 870 RON. Am intrebat daca nu puteam primi un avertisment avand in vedere circumstantele la care am primit raspunsul ca fapta este una grava si nu putea fi vorba de un avertisment.
Mentionez ca astazi am achitat amenda, si postez aceasta intrebare deoarece mi se pare oarecum mare comparativ cu contraventia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:29, 3 Ianuarie 2020
Aveti dreptul sa contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare si sa solicitati schimbarea sanctiunii in avertisment avand in vedere ca ati prezentat cel putin certificatul de inmatriculare si RCA.
Aseara am fost cu un prieten pana la un bancomat aici in apropiere ( 7 km ) si intre timp ne-a oprit un echipaj de politie, i-a dat sa sufle in echilotest si dupa ia cerut actele, baiatul avea tot ce ia cerut in afara de asigurare pentru ca o uitase acasa.... ( au si verificat daca are asigurare) dupa ceva timp vine la masina si ii spune ca pentru nereprezentarea actului primiti o amenda de 1.365 de ron ceea ce mi sa parut de cct.. plus ca brusc a crescut amenda.
Amenda a crescut brusc pentru ca s-a modificat punctul amenda de la 145 la 223 RON, cel putin in luna ianuarie, nu se stie daca definitiv :
www.avocatnet.ro/articol_533...

In ceea ce priveste justetea amendarii, puteti citi despre un precedent juridic care a aratat ca nu e obligatorie prezentarea RCA la un control de rutina:
www.avocatnet.ro/articol_447...

Prietenul isi poate angaja un avocat pentru a contesta in instanta PV de contraventie.
Iar valoarea de 1365 nu stiu de unde a iesit, 6 puncte amenda inseamna 1338.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie extrema: amenda,certificat si permis retinut radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, se da urmatoarea situatie: In data de 08.1.2014 am condus autoturismul proprietate personala , inmatriculat in Ro , cu asigurare RCA valabila si cu ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda davidiri davidiri ieri 19 martie 2014 am primit o amenda ptr lipsa documente desi le-am gasit cu intarziere dupa scrierea amenzii, Care este timpul maxim care trebuie sa primesc ... (vezi toată discuția)
Proces verbal rutier cu date incorecte ? iordache_teodor iordache_teodor Salutare tuturor,am nevoie mare de ajutorul vostru in urmatoare problema : In aceasta seara am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere pentru ca rulam in ... (vezi toată discuția)