avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prindere in flagrant
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prindere in flagrant

daca unui functionar i se da mita si acesta chema organele abilitate pentru prinderea in flagrant a mituitorului functionarului i se poate imputa ceva
Pentru organizarea unui flagrant in acest sens, functionarul ar trebui sa stie dinainte de intentia mituitorului, sa o respinga si sa anunte autoritatile - mituitului nu i se poate imputa nimic in acest caz! B-)

Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Interesanta intrebare.
Daca functionarul "pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge" inseamna ca este infractiunea de luare de mita. Logic daca accepta promisiunea si ulterior cheama organele abilitate, infractiunea deja este consumata.
Da, cu adevarat interesanta chestiunea.:D
Colega Gabriela A. a precizat foarte clar situatia juridica.
Dorinta dvs, este fara de putiinta de a fi realizata.
Vedeti ca daca se procedeaza invers sunt mari probleme pt functionar.
Se cam lasa cu arestare.

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru realizarea unei infractiuni flagrante, trebuiesc parcurse mai multe etape si stabilite criterii.
Doar din succinta prezentare nu putem vorbi despre existenta elementelor constitutive ale infractiuni de luare de mita si nici dare de mita...
Privind la modul general, am putea vorbi de mita,sub o forma anume,dar cu putine sanse de flagrant...:)
Foarte pertinenta opinia Gabrielei insa eu sunt de parere ca mai degraba acceptarea promisiunii si chemarea organelor pentru efectuarea flagrantului reprezinta o desistare.

Art. 22. C.pen. - Este apărat de pedeapsă făptuitorul care s-a desistat ori a împiedicat mai înainte de descoperirea faptei producerea rezultatului.
Dacă actele îndeplinite până în momentul desistării sau împiedicării producerii rezultatului constituie o altă infracţiune, se aplică pedeapsa pentru acea infracţiune.

In concluzie, cum luarea de mita se poate savarsi prin oricare din modalitatile alternative prevazute de lege functionarul prin acceptarea promisiunii NU a savarsit si o alta infractiune fata de care sa NU opereze desistarea.
B-)
Av. Adrian Posdarie

Alte discuții în legătură

Invinuit de luare de mita lupy lupy SUNT POLITIST SI AM FOST RAPORTAT LA DGA DE CATRE COLEGUL MEU ,CUM CA AM LUAT MITA SUMA DE 50 LEI(500.000 LEI VECHI) DE LA O PERSOANA, CARE A FOST DEPISTATA CU ... (vezi toată discuția)
Mita cu bani falsi CorneliaTurcu CorneliaTurcu Stie cineva daca exista infractiunea de dare de mita, daca banii oferiti sunt falsi? Multumesc (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)