avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietarul care face recurs (in contradictoriu cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietarul care face recurs (in contradictoriu cu asociatia de proprietari) este obligat sa plateasca taxa de timbru?

In prima instanta, la actiunea deschisa la judecatorie, instanta a dat castig de cauza reclamantei - asociatia de proprietari.

Proprietarul (paratul) doreste sa faca recurs in termenul legal.

Proprietarul (recurent) este obligat la plata taxei de timbru? Care este valoarea taxei? Exista un termen pana la care trebuie achitata?
Ce consecinte poate avea neplata taxei de timbru ?

Din cate stiu, doar asociatia este scutita de la plata taxei de timbru.
Cel mai recent răspuns: ken , utilizator 13:22, 9 Noiembrie 2020

Nu inteleg de ce nu raspundeti transant: paratul nu trebuie sa plateasca taxa de timbru in procesul cu asociatia de proprietari (in speta descrisa)!
In fond este acelasi proces in care as. prop. este scutita de taxa de timbru - deci consecinta: paratul achita jumatate din nimic - ce ne tot invartim in jurul cozii?
Doar asociația de proprietari în calitate de reclamantă este scutită prin lege de la plata taxei de timbru, nu și apelantul-pârât în exercitarea căi de atac.
Apelantul-pârât în calea de atac promovată va avea de plătit o taxă de timbru calculată la valoarea cheltuielilor cu întreținerea (debit principal + penalități) stabilite de instanță.
La 30000 lei, apelantul-pârât va avea de achitat 752,50 lei taxă de timbru, conform art. 3 alin. 1 lit. d) din OUG 80/2013 și art. 23 din aceeași ordonanță.
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Multumesc dolimp pentru clarificari.
Dar cum se calculeaza taxa de timbru judiciar daca vreau sa actionez in instanta Asociatia de proprietari pentru ca aceasta sa fie obligata sa radieze din listele de plata sumele considerate deja prescrise printr-o alta hotarare judecatoareasca ramasa definitiva?

Este o taxa fixa sau raportata la ce suma solicit eu sa fie radiata? Iar ulterior pot cere debitorului obligatiei sa suporte taxa pe care o platesc eu (cheltuieli de judecata)?

Mentionez ca in hotararea definitiva prin care s-a constatat prescriptia instanta nu a obligat la radierea din listele de plata a sumelor prescrise, iar Asociatia refuza sa o faca. Nici executorul judecatoresc nu m-a putut ajuta, tot din cauza impunerii obligatiei de a face in dispozitivul hotararii jud.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru judiciar-apel adrianadamian2009 adrianadamian2009 Buna ziua, Am urmatoarea speta: Sunt parata intr-o actiune civila, judecata pe vechiul CPC. In cazul in care urmeaza a formula apel, am vreo obligatie ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru ContSters58959 ContSters58959 sunt recurnet parat intr-o cauza in pretentii formulata pe fond de asociatia de proprietari pentru neplata cotelor de intretinere ,fiind nemultumit de solutie ... (vezi toată discuția)