avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa asigurarii auto, motiv de amenda usturatoare ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa asigurarii auto, motiv de amenda usturatoare ?

Buna ziua. Circulam printr-o localitate din Romania ieri si m-a oprit un echipaj de politie. Totul perfect, doar ca nu aveam la mine asigurarea auto. Nu au reusit sa imi gaseasca absolut nimic, si s-au legat de lipsa asigurarii auto. Mi-au dat o amenda usturatoare de 870 lei pentru lipsa asigurarii auto. Atentie, deci NU PENTRU FAPTUL CA AS FI MERS FARA ASIGURARE, ci doar pentru faptul ca nu o aveam la mine. Bineinteles ca vreau sa contest aceasta amenda extrem de nesimtita si nedreapta, insa intai de toate vreau sa intreb daca este posibil ca un sofer sa fie amendat pentru lipsa asigurarii?!?! Asigurarile stiu ca se fac acum electronic si ca de fapt sunt intr-o baza nationala de date electronica. Concret, nu stiu nici care e rostul pentru care mai e obligatoriu sa o tii in torbpedou atata vreme cat politistul are la indemana un instrument electronic prin care poate verifica pe loc intr-o baza de date daca masina e sau nu asigurata. In procesul verbal mi-a scris ”Fapta savarfsita este prev de art. 147, alin1 din HG 1391/2006 si sanctionata de art. 101, alin. 1, pct 18 din OUG 195/2002.”.... Art. 147 este insa foarte ambiguu si spune: ”Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
1. să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare;”
....nicaieri nu se precizeaza de asigurare. Ce ma sfatuiti sa fac ? Cum ar trebui sa procedez ca sa am sanse mari de anulare a acestui p-v ?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:57, 30 Martie 2017
Buna seara!

A fost un caz in care un sofer a contestat amenda si a primit decizie favorabila. Este de anul trecut daca nu ma insel, de la Judecatoria Simleul SIlvaniei.
Este vorba de interpretarea sintagmei "celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare", care nu este suficient de clara (Politia considera polita RCA in aceasta categorie). Decizia judecatoriei respective nu poate fi extinsa asupra faptelor altor conducatorii auto, dar creaza un precedent. Imi aduc aminte ca se vorbea de o modificare a legislatiei, pentru a clarifica formularea respectiva...

Numai de bine!
N.M.


Da, n-au aflat inca toti agentii rutieri ca asigurarea RCA nu este intre "celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare".
Decizia este data de Tribunalul Salaj :
[ link extern ]
si este relatata aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articol din lege! Claudia Georgeta Dinu Claudia Georgeta Dinu Ce articol din lege NU prevede deținerea obligatorii a poliție RCA (aceasta cu condiția să fie plătită, în vigoare) in maşină...fără ca ... (vezi toată discuția)
Verificare asigurare rca gabi789 gabi789 Buna seara, am rugamintea sa ma ajutati cu punctarea in legislatie a locului unde se specifica cine verifica asigurarea RCA si cum pentru un vehicul ... (vezi toată discuția)
Pot circula fara rca Ovidiu boca Ovidiu boca Buna seara as vrea sa stiu daca am o asigurare RCA valabilă dar nu o am la mine pot circula pe drumurile publice? Si daca ma opreste politia pot primi amenda? ... (vezi toată discuția)